Barion Pixel

7 aranyszabály a fiatalító hatású, érett bőrre készülő alkalmi- és örömanyasminkekhez

Ahhoz, hogy 50 felett az alkalmi sminkükkel olyan bókokat seperhessünk be mint „akár 10-15 évet is letagadhatsz”, tudnunk kell, hogy az érett bőr sminkelése speciális terület. A 20 évesekre hangolt sminkrutin és anyaghasználat itt pont a céljainkkal ellentétes eredményre vezet majd: öregít, fáraszt az így készült smink a fotókon és a valóságban egyaránt. Mi az, amire ügyelni kell, mi az, ami működik és mit kerülj inkább el? Ebben az írásban ezt járjuk körül. Abban az esetben is, ha magadat sminkeled, és akkor is, ha kozmetikusként vagy sminkesként egy érettebb bőrű vendég kerül a kezeid közé. Különös hangsúllyal a sminkes tapasztalat szerint legkritikusabb részre: az arc előkészítésére, az alapozásra.

1., Legyünk reálisak és fogadjuk el, ez egy lehetetlen kérés: „Semmi extrát nem szeretnék, csak annyit, hogy úgy alapozz le, hogy ne látszódjanak a ráncaim.”

Ugyan Chanel az öltözködésre mondta, de itt is igaz, ha össze-vissza sminkelünk a megjelenésünket jegyzik meg, ha kifogástalanul, akkor a Nőt jegyzik meg, akik vagyunk. Ehhez az a legfontosabb, hogy legyünk tisztában saját magunkkal és a lehetőségeinkkel. Ezen a téren pedig az igazság az, hogy alapozóval nem lehet ránctalanítani. Ha ez lehetséges volna, akkor a plasztikai sebészeknek nem lenne munkája. Egy szarkaláb sokkal kisebb probléma, mintha elérhetetlen szépségideálokkal sanyargatnánk magunkat nap mint nap. Ebből kell kiindulnunk a mostani alkalommal is.

Az életkornak és a bőr igényeinek megfelelő helyes sminkeléssel viszont optikailag frissíthetjük, fiatalosabbá tehetjük az arcot! A következőkre kell ügyelnünk.

2., Megfelelően ápolt, hidratált bőr.

Nem lehet ennek fontosságát elégszer hangsúlyozni.

Ha ez hiányzik, nem is várhatsz olyan végeredményt, mint akinél ez a terület rendben van. Mit tehetsz ennek érdekében, ha magad sminkeled a hétköznapokon?

Igyál sok vizet, használj bőrtípusnak megfelelő hámlasztót, tisztító és hidratáló termékeket és természetesen ne feledkezz meg a fényvédőről sem a napi bőrápolás során. Egy fontos esemény előtt egy jól megválasztott fátyolmaszk szintén gyorssegély az igazán hidratált végeredmény érdekében. És amit minden esetben kerülj el, az a kísérletezés néhány nappal az esemény előtt – kövesd, ami eddig bevált, amiről pontosan tudod, hogy nem okoz problémát, allergiás reakciót.

Ha a vendégednek készítesz alkalmi sminket egy eseményre, néhány dolgon viszont változtatni kell. Itt ugyanis nem a bőrápolási rutin az elsődleges szempont, hanem a smink tartóssága, fotózhatósága, természetesen úgy, hogy az szép is legyen, ne öregítse, ráncosítsa az érett bőrt. Ilyenkor ne használj túl sok krémet. A sok krém fokozza az átfényesedést, és a tartósság rovására is megy, mert nem tud rendesen megtapadni a smink. Kerüld a fényvédőt! Vaku villanás hatására visszaveri a fényt, és kifehéredhet az arc, ami maszkhatást eredményez a fotón.

Az érett bőr sminkelésénél a kevesebb bizony néha több. Igaz ez a Gabriellának készült sminkre is, alapozóból egy középerős Yves Saint L’aurent Touche Eclat alapozót használtam, ami ennek a korosztálynak egy szép, mutatós alapozó.

Az árnyalatok egyeznek a visszafogottabb szemsminkével – Dior Backstage 002 Cool Neutrals – matt árnyalatokat használtam a fotóképes hatáshoz.

3., Kerüld a nagyon erős fedésű, matt alapozókat és púdereket

A túlságosan matt alapozó még abban az esetben is probléma, ha egy vékonyabb vagy közepes fedésűt választasz. Az oka, hogy amennyiben elveszed az arc természetes fényét, sokkal fakóbb, idősebb lesz a bőr. Ezt, ha egy erős fedésű változatban teszed, akkor az amúgy kis barázdák is könnyen mély árkokká változnak.

A nagyon fényes változatok pedig nagyon kifénylenek, így ezeket tényleg csak nagyon száraz bőrön tudod egész nap használni.

Terméktippek, amik működnek a mattabbtól a fényes felé haladva:  Shiseido Self Refreshing Fondation, YSL Touuche Eclat, Armani Luminous Silk, Dior Forever Skin Glow

Az erősen mattító púder szintén mellényúlás, ráncosodást okoz. Válassz egy lágy transzparens púdert vagy ha csak hétköznapokon sminkeled magad, ezt a lépést nyugodtan hagyd ki

Terméktipp: By Terry Hyaluronic Hydra-Powder, Kryolan Digital Complexion Finish

4., Építsd az alapozót

Az alapozó mennyiséget több vékony rétegre oszd el, így építsd egymásra az anyagot. Amit a legtöbb videóban láthatsz, hogy egyszerre egy vastag réteg kerül fel az arcra, totális tévút. Ez a vastag réteg ugyanis nem tud megtapadni, aminek a tartósság látja kárát. Ami érett bőrnél ennél is nagyobb gond, hogy ez a vastag alapozó réteg könnyen reped, így pillanatok alatt 5-10 évvel is megöregítheted a bőrt.

5., Használj krémpirosítót, kerüld a nagyon matt porpirosítókat

A krémes textúra mindig jó választás, vásárolhatsz krémpirosítót, de használhatsz akár egy rúzst is erre a célra. Nagy kedvencem: Ben Nye HD krémszínező

A Tartós végeredmény érdekében tegyél a krémpirosító tetejére egy kis port is, de ebből csak módjával. A sok por ráncosít.

6., A szemsmink maradjon természetes, középerős

Érett bőr estében érdemes semlegesebb árnyalatokból válogatni a szemsminkhez. A világos vagy szürkésbarnák általában szépen mutatnak és anélkül hangsúlyozzák a tekintetet, hogy túl merésszé válna az összhatás. A fényes nagyon világos és élénk árnyalatok a legtöbb estben túl harsányak ilyenkor.

Örömanya sminknél maximum középerős szemsminkben gondolkozz, a szemhéjon alkalmazott világos árnyalatokat a szemhéjráncon sötétebb színnel mélyítve intenzívebbé tehetjük a pillantást. A tapasztalat azt mutatja, hogy a fentieket követve – vékony rétegekben épített alapozás, minimális csillogás, jól alkalmazott pirosítás – egy ilyen középerős smink az örömanyák 90%-át maradéktalanul boldoggá teszi a nagy napon.

A középerős tónusok tökéletes választás a szemsminkhez. A lágy barnák és a szürkésbarnák univerzálisan használhatóak, és anélkül emelik ki a szemed, hogy túl merésznek tűnnének. Kerüld a túlságosan élénk színeket, amelyek harsánynak tűnhetnek, és nem biztos, hogy illenek az alkalomhoz.

7., A rúzsnál érdemes szájszínhez közeli árnyalatot választani a természetesség érdekében

Ilyen sminktípusokra láthattál példákat ebben a bejegyzésben is. Ez olyan esetben remek megoldás, ha az örömanya nem sminkeli magát, a természetes önazonos végeredmény így garantált, ha pedig kopik a rúzs, az sem lesz feltűnő.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Személyesen tanulnál a hozzád igazított elegáns elegáns sminkek technikáiról?

Sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd az alapoktól megtanulni hogyan készíts magadnak elegáns, nőies sminkeket? Válaszd 9 részes videós oktatóanyagomat!

Elegáns sminkek lépésről-lépésre!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük