Barion Pixel

Így tisztítsd és tárold helyesen sminkecseteidet az otthoni sminkeléshez!

Sminktermékekből visszamaradt anyagmaradványok miatt összeragadt szálak, a mosás nélkül ottmaradt por, szennyeződések és faggyú miatt a bőr egészségét veszélyeztető baktériumok. Nem véletlenül ismételgetem megszállottan a sminktanácsadásokon, hogy „az otthoni sminkeléshez legalább olyan fontos rendszeresen és helyesen tisztítani az ecseteket, mint megtalálni azokat, amik kézre állnak”. No meg az is lényeges, hogy a tisztítás után miben tárolod őket, hiszen ez is kell ahhoz, hogy a szálaik idő előtt ne roncsolódjanak, töredezzenek. Ebben a posztban azt veszem sorra, hogy milyen gyors, otthon egyszerűen használható anyagokkal, tárolókkal adhatod meg az eszközeidnek az ápolást, amit megérdemelnek.

ALAPSZABÁLY: a sminkecseteket az arcodon használod, így tényleg nagy ügy a tisztításuk!

Amennyiben már beszerezted az otthoni sminkecsetkészleted, akkor a helyes tisztításuk-tárolásuk elsajátítása legalább olyan fontos, mint maga a sminkkészítés. A koszos ecsetedben a megszáradt krémes anyag ugyanis a következő alapozásnál, korrektorozásnál könnyedén csíkossá teheti a sminked. Porállagú termékeknél ez kevésbé fenyegető probléma, de a szálak között szunnyadó pigmentszemcsék a színeknél okozhatnak fejtörést. Amennyiben a pigmentek keverednek, nem olyan lesz a sminked árnyalata, mint az anyag, amit felviszel. Ugyan a sor végére hagytam, de a koszos ecset jelentette higiéniai kockázatokat sem szabad félvállról venned. Az ecset ugyanis nemcsak felvisz, de fel is vesz anyagokat a bőrödről. Ez lehet a tested öntisztulása során kiválasztott salakanyag (ez alvás közben megy végbe a testedben), elhalt hámsejt, vagy az utcáról származó szennyeződés is. Egy tisztítás nélkül használt ecsettel mindezt visszaviszed az arcodra, ami problémásabb, pattanásos vagy aknés bőrnél különösen sok gondot okozhat. Egyszerűbb rendszeresen tisztítani az eszközeidet.

Milyen gyakran kell kimosnod az ecseteket az otthoni sminkeléshez?

A legjobb, ha minden ecsetedet kivétel nélkül elmosod használat után. Ezt a korrektorozáshoz, alapozáshoz használt daraboknál fővesztés terhe mellett tartsd be, míg a többi ecsetnél, eszköznél hetente legalább egyszer moss át mindent alaposan.

3 villámgyors, hatékony megoldás a sminkecseteid otthoni tisztításához

Az időhatékony megoldás sminkecseteid otthoni tisztán tartásához, ha valamilyen ecsetmosó folyadékot választasz. Fotó: Kaszás Gergely www.gergelykaszas.hu

1., Gyors mosás valamilyen ecsetmosó folyadékkal

Azért kampányolok az ecsetek közvetlen használat utáni tisztítása mellett, mert ez akár néhány percben is megoldható például gyors mosással. Ilyen estben valamilyen erre a célra gyártott ecsetmosó folyadékba vagy sebbenzinbe kell mártanod az ecseteket. A folyadékot öntsd egy kis edénybe, egyszerűen mártsd bele az ecseteket, kíméletesen mozgasd át azokat a folyadékban, amíg a használt anyagok ki nem oldódnak. Vedd ki az ecseteket a folyadékból óvatosan húzkodd ki a nedvesség nagyját a szálakból egy anyagdarabon vagy papírtörlőn, majd hagyd őket megszáradni a szabad levegőn. Ezután akár rögtön újra használhatóak lesznek.

Ha több időd van, akkor alaposabban is kitisztíthatod az ecseteket. Válassz sampont vagy szappant. Fotó: Kaszás Gergely www.gergelykaszas.hu

2., Vizes mosás kézzel ecsetmosó samponnal vagy szappannal

A vizes mosás egy alaposabb, de picit időigényesebb ecsetmosási megoldás. Ahogy a neves is mutatja itt langyos csapvíz alatt ecsetmosó sampon vagy ecsetmosó szappan segítségével öblíted-tisztítod ki egyesével az ecseteket. Amennyiben azt szeretnéd, hogy az ecseteid a lehető leghosszabb ideig használhatóak maradjanak, válassz szaküzletből vagy drogériából kimondottan ecsetmosásra szánt szappant. Végszükség esetén persze egy sima kímélő sampon vagy szappan is megteszi.

3., Időhatékony vizes mosás tisztító ecset alátéttel

A vizes mosást gyorsíthatod fel az ecset- vagy sminkes eszköztisztító szilikon alátétek segítségével, amelyeket számtalan formában rengeteg gyártótól beszerezhetsz. Ezek kis rugalmas bordákkal vagy tüskékkel ellátott eszközök, amelyeknek hála gyorsabban, kevesebb tisztítószerrel is hatékonyan moshatod át akár a teljes készletedet. Én egy rögzítő koronggal a csapba felerősíthető változatot vagy épp egy ecsetmosó kesztyűt használok, amivel minden kontrollálható és nem koszolok össze az ecsetmosás során semmit.

Sminkecset-szárítás ecsetmosás után: vigyázz, nem mindegy hogyan csinálod!

Miután samponnal vagy szappannal kimostad az ecseteidet, akkor következhet egy utolsó folyóvíz alatti átöblítés, majd a folyadék szálakból történt óvatos kinyomkodása után következhet a szárítás. A száradási idő függ az ecset méretétől is, ez általában 3-12 óra között változhat. Emiatt lényeges, hogy csak akkor állj neki az ecsetmosásnak, ha van időd kivárni, hogy azok megszáradjanak. A legegyszerűbb, ha a mosást estére időzíted, így a reggeli sminkelésbe már biztosan tiszta, száraz ecsetekkel vághatsz bele. FONTOS: sose próbáld a száradást siettetni, főleg ne hajszárítóval! A sminkecsetek ugyanis érzékeny, finom szálacskákból állnak, a szintetikus alapanyagú változatoknak elég néhány másodperc is a forró levegőn, hogy bepöndörödjenek – ami azt jelenti, hogy a készleted mehet a kukába! A tűzforró radiátor is hasonló kockázatokat rejt, így közvetlenül sose helyezz erre sem ecseteket, csak vastagabb törölközőre.

3 egyszerű tárolási otthonra a sminkecseteidnek

A sminkecseteid élettartamának maximalizáláshoz lényeges, hogy azokat két használat között biztonságos helyen tárold. Ehhez élethelyzetnek, igényeknek megfelelően több jó megoldás is van, ebből folytatom néhány otthonra ideális lehetőséggel.

1., Gyakorlatilag bármilyen edény

Amennyiben otthon van berendezett asztalod a sminkeléshez, és utazni se szoktál rendszeresen gyakorlatilag a legegyszerűbb helyzetben vagy. Bármilyen tárolóedény = váza / pohár alkalmas arra, hogy beleállítsd az ecseteidet, nem fontos kimondott ecsettartót választanod.

2., Csavaros tetejű, műanyag ecsettartó

Abban az esetben, ha utazásra is magaddal vinnéd a sminkkészleted, az ecseteid szállításához rendkívül praktikus lehet egy csavaros ecsettartó henger. Ezeket szét tudod tekerni, a talpába otthon gond nélkül beleállíthatod az ecseteidet a sminkasztalodon, majd ha jön a csomagolás, rátekered a kupakot. Mivel menetes, ennek a méretezése alkalmazkodik az ecseteidhez.

3., Praktikus, összehajtható / köthető ecsettok

Ha az otthonra ideális 9 részes sminkecsetkészlet javaslatomat szerezted be, akkor az ecsettartó tok is jó megoldás. A BőszEcset BEWRAP 7 részes tokjába kényelmesen elfér minden amire szükséged van, ha be kell vinned az ecseteket egy munkahelyi fotózásra vagy utazol, csak összecsavarod a tokot, rögzíted a masnival, és kész is vagy!

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

További praktikus tippek az otthoni sminkeléshez? Válaszd e-bookomat, 178 oldal + 18 videó!

Részletek és rendelés itt!

Kényelmes otthoni tanulás az alapoktól részletes sminkes oktatóvideókkal?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük