Barion Pixel

[FRISSÍTVE] Mi a szép, harmonikus smink titka? Tippek a tökéletes alapozó kiválasztásához 2024-ben!

Ha sminkekről beszélünk, akkor nem lehet eléggé kiemelni az alapozás jelentőségét. Hiszen legyen bármilyen szép is a technikád, kifinomult a márka, amivel később dolgozol, ha bármi hibádzik a kezdésnél, veszni hagyod a későbbi harmonikus összképet. Hogy mire érdemes figyelned az alapozó kiválasztása, használata során, hogy minden rendben legyen? A blogom egyik legnépszerűbb bejegyzésében ehhez gyűjtöttem össze 2024-re aktualizálva a legfontosabb tippeket és tudnivalókat!

#0 Az alapozás önmagában nem tesz csodát – készítsd elő a bőröd!

Az alapok 2024-ben sem változtak a hibátlan alapozás felé vezető úton, a teendőidet most is a bőr helyes előkészítése jelenti. Ezen legalább annyi múlik ugyanis, mint a jól kiválasztott alapozódon a sminkelésben.

Miért kell erre ügyelni?

Az egyik ok, hogy helyes bőrelőkészítés nélkül a smink hosszútávon roncsolhatja a bőröd szerkezetét. Sminkesként azt vallom, hogy a helyes sminkrutin az, amelyik nemcsak szépít, de ügyel bőröd egészségére. Plusz, ha nem megfelelő a bőrelőkészítés az alapozód sem tapad megfelelően, így már az elején elszíneződhet vagy foltosodhat.

A bőrelőkészítés során ezekre mindenképp ügyelj:

  1. Minden alkalommal tisztítsd meg a bőröd, aminél ügyelj arra, hogy választott terméked ne szárítsa a bőröd. Kerüld az erősen habzó termékeket, illetve azokat a tonikokat, amelyek alkoholt tartalmaznak.
  2. A hidratálás elengedhetetlen az egységes sminkhez, hiszen javítja a bőrképet, egységesebb alapon dolgozhatsz, ha ügyelsz erre. Olyan krémet válassz, amelyik gyorsan beszívódik, mivel a túlzsíros anyag feloldhatja a sminket.
  3. A sminkelés egyik alapszabálya, hogy ahhoz nemcsak kívülről, de belülről is hidratálnod kell a bőrödet. Ugyanis mindegy milyen sűrűn vagy vastagon kensz fel a felső rétegre anyagokat, a bőr feszessége csak akkor optimális, ha belülről is pótlod a folyadékot.

#1 Hogy a kezdet ne legyen a vég: mindig tartsd szem előtt a funkciót!

Legtöbbször a gondot nem is az alapozó minősége okozza egy-egy smink elkészítésekor, hanem az, ha a kiválasztásakor nem veszed figyelembe milyen alkalomra készíted azt, és így minek kell megfelelnie.

Mire figyelj?

Legtöbbször a gondot nem is az alapozó minősége okozza egy-egy smink elkészítésekor, hanem az, ha a kiválasztásakor nem veszed figyelembe a bőrtípusod, a bőröd állapotát, milyen alkalomra készíted a sminket, mennyi időd van sminkelni.

Mire figyelj?

  • Mindig gondold végig mire készül a smink és milyen szerepe lesz ebben az alapozónak (nappali vagy alkalmi, esetleg fellépő smink lesz, milyen bőrtípusra, száraz vagy zsíros, fiatal vagy érett bőrre készül – ez mind befolyásoló tényező).
  • Matt finishű vagy természetes fényű alapozóra lesz szükség? (Például, ha száraz bőrre matt alapozót viszel fel, az könnyen töredezetté válhat, míg a zsíros bőrre felvitt extra hidratáló vagy fényesebb változat nem kívánt csillogást adhat a bőrnek.)
  • Milyen fedőképességet szeretnél? Mind a folyékony, mind a krémes állagú alapozók között találhatsz eltérő fedőképességű termékeket.

Az egyenletes oszlathatóság elsődleges szempont kiválasztásukkor, hiszen ha nem sikerül egyszerűen szétteríteni, szinte biztos, hogy nehezen eldolgozható lesz, az arcon is foltosodik majd. Épp ezért próbáld ki őket a kézfejeden, amit nem tudsz egyenletesen, hibamentesen eldolgozni, azt nem érdemes megvásárolnod. Minél erősebben fed egy alapozó, ennek annál nagyobb jelentősége van (hiszen ekkor sokkal feltűnőbb). Ugyanez igaz a színválasztásra is. Az erősebb fedésnél jobban kijön, ha elüt a természetes bőrszíntől, ezt vedd figyelembe a vásárlásnál.

#2 Már tudod, hogy mihez keresed? Válaszd ki az igazit!

Ebben a posztban a folyékony alapozók kapcsán mesélem el, mire érdemes figyelned, hiszen ezek azok a termékek, amik a legtöbb ember számára ismertek, és talán ezekből van a legnagyobb választék az üzletek polcain is.

A következő termékfajták közül válogathatsz 2024-ben is:

Színezett hidratálók, BB krémek

Ezek nagyrészt a bőr színének egységesítésére szolgálnak, a hétköznapi smink során jelenthetnek ideális választást abban az esetben, ha éppen csak egy kis egységesítésre vágysz és nincsenek látványosabb bőrhibáid, azokat ugyanis ez nem fedi le, nem erre találták ki. Lágy fedésük miatt nagyon gyorsan tudsz vele dolgozni, a reggeli 5 perces sminked tökéletes alapdarabja.

Terméktipp: Clinique Moisture Surge Sheertint; Eborian BB krém; Bobbi Brown Nude Finish Tinted Moisturizer, PUPA BB Cream;

A sminktermékeknél is állandóan változik a gyártók termékkínálata, így átnéztem mi került be vagy épp vontak ki a legfontosabb márkáknál ezen a téren. Bekerült a listámra a Clinique fenti színezett hidratálója, mivel nagyon jó a krémalapja ennek a terméknek, ennek köszönhetően szép, hidratált hatást biztosít egész nap. Szintén új a listán az Eborian BB krémje, ami négy színben érhető el jelenleg a keleti és nyugati kozmetikai gyártók tudását ötvözi, ami számomra szimpatikus, hogy 7 gyógynövény is ott van az alkotóelemek között. Az Eborian esetében plusz: van egy kimondottan szem alá alkalmazható BB krémje is, ami személyes nagy kedvencem. A lista többi részén bevált termékek maradtak.

Lágy, áttetsző fedésű alapozók

Amennyiben nagyon szép, természetes hatású végeredményt szeretnél és nincs szükséged a színezett hidratálóban található extra krémre, erre lesz szükséged. Eloszlatás után szinte észrevétlen, átengedi a természetes bőrszínt, kevésbé ül bele az apróbb ráncokba, így érettebb bőr esetén is bátrabban dolgozhatsz vele.

Terméktipp: Estée Lauder Double Wear Sheer; Chanel Vitalumiére Aqua; M.A.C Face and Body (fényes); L’Oréal True Match Nude Plumping Tinted Serum

A lágy, áttetsző fedésű alapozók mezőnyét is folyamatosan tesztelem, a sminktanácsadások tapasztalata egy irányba mutat, egyre többen keresitek a lágy fedésű alapozókat, amelyek a gyors és egyszerűbb sminkek készítését nagyságrendekkel hatékonyabbá tehetik. 2024-re a fenti listából szinte bárki megtalálja a számára jó megoldást.

Közepes fedésű alapozók

A közepes fedésű alapozó olyankor jó választás, ha egységesebb alapot szeretnél, egy kifejezetten lágy fedésnél erősebbet, viszont nem szeretnéd a természetes bőrszínt teljesen lefedni. Ezek között természetesen minimális eltérések lehetnek fedésben, ezért mindig próbáld ki, nézd meg, hogy azt látod-e a tükörben, amit az alapozódtól vártál. Elegendő-e a fedése vagy már egy kicsit sok?

Terméktipp: Shiseido Synchro Skin Self Refreshing Fondation (enyhén matt); Armani Luminous Silk (bőrfény) ; Dior Forever Skin Glow (fényes); Clinique Even Better (természetes bőrfény); YSL Touche Eclat Foundation; L’Oréal True Match; PUPA Wonder Me; Vichy Mineralblend (fényes)

2024-re a legfontosabb kiegészítés: az elmúlt pár évem sminktanácsadás tapasztalata alapján, ami legtöbb vendégnek végül befutó termék lett az oktatások alkalmával az valamelyik Shiseido alapozó. A titka, hogy olyan enyhén matt – természetes bőrfényű alapozók vannak készleten a márkánál, amelyek szépen egységesítik a bőrképet száraz repedős matt hatás és túlzott fényesedés nélkül. Ennek köszönhetően pont olyan alapozót jelentenek, amelyek pontosan azt nyújtják, amire egy üzleti környezetben vagy egy nappali sminknél szükség lehet. Ekkor ne válaszd a Shiseido termékeket: ha nagyon száraz a bőröd.

Erős fedőképességű alapozók

Az erős fedőképességű alapozó esti sminkekhez vagy színpadra lehet megfelelő választás. Ezek jellemzője, hogy képesek lefedni a természetes bőrszínt. A folyékony alapozók közül ebben a kategóriában a kifejezetten sűrű változatokat keresd. Ennél a fajtánál van a legnagyobb jelentősége az egyenletes oszlathatóságnak, a precíz felvitelnek és a színegyezésnek. Ugyanis ha ez elüt vagy foltosodik, akkor nagyon látszik.

Terméktipp: Estée Lauder Double Wear Stay in Place (matt); M.A.C. Studio Fix Fluid (matt); Dior Forever (matt).

Ezen a téren maradtak a régi kedvencek, ami új a bevált termékek között az a Dior matt alapozója.

Camouflage alapozók

A camouflage alapozó a bőrhibák álcázására szolgál, a megfelelő árnyalatokat használva egyaránt alkalmas tetoválás, valamint májfolt, tűzfolt, vitiligo elfedésére is, a hétköznap sminkelésben a magas fedése miatt inkább csak területileg, a problémás területeken alkalmazd..

Terméktipp: Dermacolor alapozó

A Dermacolor továbbra is hibátlanul oldja meg a feladatot.

#3 Kerüld el a maszk-hatást, válassz megfelelő színt!

A termékfajták átvizsgálása a lehetséges jó megoldások kiválasztása és azok kizárása után, amelyek biztosan nem lesznek jók számodra folytathatjuk a következő lépéssel. Ez a szín megtalálása (utóbbi azért lényeges, mert minél erősebben fed egy alapozó, annál jobban látszik, ha elüt a természetes bőrszínedtől).

De hogyan?

Színt mindig ott válassz, ahol használni szeretnéd. A kézfejeden csak akkor tudod kiválasztani a színt, ha a későbbiekben ott szeretnéd használni. Ettől függetlenül, amíg nem ismered egy adott termék színskáláját, a kezedre vigyél fel egy kis mennyiséget. Épp csak azt nem szabad elfelejtened, hogy itt szemügyre véve maximum annyit tudsz eldönteni, hogy melyeket zárod ki biztosan és melyek lehetnek a befutók.

Ami jó lehet, azt vidd fel az állvonaladra, ugyanis az alapozódnak passzolnia kell az arcodhoz, és a nyakadhoz is. Oszlasd el egyenletesen, akkor megfelelő az eredmény, ha szépen idomul a bőrszínedhez, nem látszik. Azonban bármennyire örülj is az összhatásnak ezen a ponton, még nem szabad vásárolnod.

Ugyanis, ha kis felületen megfelelő egy alapozó, az egyáltalán nem garancia arra, hogy nagy felületen is jó lesz. Puding próbája az evés, alapozz le egy nagyobb felületet is (maximum 4 részre osztva az arcot, hogy lásd, milyen is lesz). Így össze tudod hasonlítani a különböző alapozókat, láthatsz eltéréseket: az egyiket kellemesebb viselni, vagy jobban oszlatható, szebb a színe, stb.

Amikor belenézel a tükörbe, az a jó, amelyiket nem látod, ami idomul a bőrszínedhez. Azonban, ha ezek alapján választanád ki a számodra tökéleteset, még mindig azt tanácsolom: ne tedd.

Az üzlet világítása ugyanis sokszor nem alkalmas arra, hogy segítségével színt válassz, mert egy árnyalattal eltérő alapozó könnyedén jónak tűnhet a fényében. Miután felvitetted az alapozót az arcodra, menj ki a boltból, és nézd meg természetes fénynél, hogy néz ki. Érhet meglepetés. 🙂 Ha természetes fénynél is jó, akkor majdnem biztos, hogy megcsípted a tökéletes alapozót.

De ha hiszel nekem, még mindig nem veszed meg azt a terméket, amit kinéztél magadnak. 🙂

Vannak ugyanis olyan tulajdonságok, amiket nem tudsz 5 perc alatt tesztelni. Ilyen például a tartósság. Ezen kívül az állag is okozhat meglepetést azzal, ha túlságosan kifénylik, vagy olyan erősen matt lesz, mint egy mázolásra váró porcelánbaba. Ráadásul, változhat az anyag színe is az idő előrehaladtával. Van, amelyik sötétedik, netán világosodik, de akár a benne lévő sárgás vagy rózsaszínes pigmentek miatt konkrétan rózsaszín vagy sárga lesz, ahogy telik az idő. Ha pedig valami ilyesmi következik be, akkor nem fog vigasztalni a tudat, hogy a boltban még jó volt.

A teendőd?

Ha néhány óra elteltével ár-érték arányban azt kaptad, amit vártál, akkor másnap menj vissza. Így már boldogan leemelheted a polcról, hiszen sikerült megvenned a számodra tökéletes alapozót!

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Személyesen tanulnál a hozzád igazított elegáns elegáns sminkek technikáiról?

Sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd az alapoktól megtanulni hogyan készíts magadnak elegáns, nőies sminkeket? Válaszd 9 részes videós oktatóanyagomat!

Elegáns sminkek lépésről-lépésre!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük