Barion Pixel

Így korrektorozd jól a szem alatti makacs karikákat!

Ha szépen szeretnénk korrektorozni, két dolgot alapjaiban kell szétválasztanunk: enyhébb elszíneződést szeretnénk elrejteni például a szem alatti területen, vagy pattanásokat, piros foltokat, esetleg olyan bőrhibák eltüntetése a célunk, amelyek nem múlnak el (májfolt, tűzfolt, pigmenthiány, vagy amit sokan nem tudnak, de ide tartozik: a nagyon sötét karikák a szem alatt). Ugyanis eltérő anyagokat, árnyalatokat igényel a korrigálásuk, a rossz választás pedig könnyen csak ronthat a helyzeten. Nem könnyít a dolgunkon, hogy sok csináld magad sminkvideóban ezzel kapcsolatban csak féligazságokba lehet botlani (vagy komplett hülyeségekbe). A mostani cikkel egyszerűen, gyorsan, praktikusan teszünk rendet a káoszban, példaként kiemelve a makacs szem alatti karikák esetét!

A korrektor nem helyettesíti a kozmetikust!

A bőrhibák legtöbbjére igaz – aknés bőr, zsíros bőr, pattanások, piros foltok –, hogy nem elfedni a legfontosabb őket, hanem kezelni, amiben a segítséget általában egy kozmetikus vagy bőrgyógyász jelenti. A kezelésben szerepe van a megfelelő táplálkozásnak, bőrtisztításnak, hidratálásnak, mozgásnak is, Egy szakemberrel pedig könnyebben helyre teszed a problémákat, plusz ő biztosan tud majd a bőrtípusodnak megfelelő megoldást javasolni.

Természetesen vannak olyan bőrhibák, amelyek nem múlnak el, vagy előbb van olyan családi, társasági esemény, ahol meg kell jelennünk, mint hogy a kisebb gondokat a kozmetikus megoldaná. Ilyenkor értékelődik fel a smink és a jól kivitelezett korrektorozás szerepe. Szép smink ugyanis nincs megfelelő alapozás nélkül, amelynek bőrhibák esetén előfeltétele a korrektorozás is.

Mit használj enyhébb karikákhoz?

Hétköznapi felhasználásra, a szem alatti területre folyékonyabb korrektort szoktam ajánlani, ugyanis egy normál makacsságú karikánál az bőven elég. Átlagos bőrszínhez tökéletes lehet például a M.A.C Prep+Prime Highlighter: Bright Forecast színben. Ezeknek a lágy korrektoroknak az előnye, hogy nem ülnek bele annyira a ráncokba, így optikailag nem erősítik fel azokat.

Viszont vannak tartós, makacsabb problémák, mint például Lilla szem alatti karikái, amelyek orvoslásához ezek nem elegendőek. Ilyen esetekben nyúlhatsz bátran a camouflage alapozókhoz, amelyeknél a megfelelő árnyalattal kiüthetőek a bőrhibák és ehhez nem kell sok anyagot se felvinned. Szóval, ha kellően kis mennyiséget használsz, nem lesz vakolat hatásuk, csak egységesítik a bőrödet.

Melyek a leggyakoribb tévedések a masszív bőrhibák korrektorozásával kapcsolatban?

A camouflage alapozókat makacs bőrhibák elfedésére találták ki: – májfolt, tűzfolt, pigmenthiány, pattanások, masszív szem alatti karikák. De ahhoz, hogy a hatásuk érvényesüljön, tudnod kell, mit csinálsz! Hiába látható sok helyen, ez nem arról szól, hogy vastagon bekenjük az adott területet egy világos bőrszínű korrektorral, vagy még egy annál is világosabb árnyalattal. A karika ugyanis ettől egy csapásra beszürkülhet vagy bekékülhet, a vastag vakolat pedig villám gyorsan öregít 5-10 évet az arcodon.

Ezért voltak nagyon félrevezetőek azok a felkapott videók, ahol elmondták: „a szem alatti karikákra a tuti a rózsaszín árnyalat! // a sárga árnyalat! // ha vörös rúzst kensz a szemed alá, majd rákorrektorozol!” és társaik. Mert ez maximum annál az embernél, annál a bőrhiba színnel működik kamera előtt vagy egy jól bevilágított, retusált fotón! Minden bőrhiba egyedi, más a színe, egyedi árnyalat fedi el.  Ilyen esetekben komplementer színeket kell alkalmazni, amelyek a színek kioltásával tompítják a hibákat, karikát. Erős karikák esetén ez az egyetlen járható út.

Van-e általánosabban bevethető korrektor a nagyon sötét szem alatti problémákhoz?

Ahogy minden bőrhibánál, első lépésben a masszív szem alatti karikáknál is meg kell állapítanunk, milyen színe van az elváltozásnak. Kékes, lilás, kicsit barnás vagy szürkés inkább? Mert nincs univerzális megoldás, nincs univerzális árnyalat, amit rákenünk és már meg is oldottuk a problémát. Mindig komplementer színnel dolgozunk, amit egyedileg kell kiválasztani.

Természetesen vannak univerzálisabban használható, erős fedésű camouflage alapozók, amelyek több problémát is képesek egységesen megoldani, ilyen például a Dermacolor camouflage utántöltőjének a D55-ös vagy a D3W árnyalata.

De nem lehet azt mondani látatlanban, hogy ezt kend fel és jó lesz.

Fel kell vinni a kioltó színeket a problémás területre, majd ezután, ha még mindig kell, akkor rakhatunk a bőrszínnél egy picit világosabb árnyalatot, amivel szép megjelenést kölcsönözhetünk az arcnak.

Lássuk hogyan korrektoroztuk a makacs karikákat Lilla esetében!
Felvesszük a korrektort a korrektorecsettel.

Sohasem kezdünk úgy korrektorozni, hogy vastagon befedjük a szem alját. Ehelyett a mindig az orrtól indulva, a szemzugból visszük kifelé a korrektort, úgy, hogy egyre vékonyodjon, majd csak azt dolgozom el a végén, ami az ecseten maradt.

A különbség jól látszik, amikor az egyik szemmel már végeztünk, a másikkal még nem.
Miután optikailag elcsaltuk a karikákat, következhet az alapozás!

Utóbbi a megjelenés alapja, így érdemes tudnod, hogyan választhatsz számodra ideális alapozót, és azokat hogyan használhatod!

CIKK A BLOGON A TÖKÉLETES ALAPOZÓ MEGTALÁLÁSÁRÓL → 

FOTÓK: DÉBER GÁBOR

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Személyesen tanulnál a hozzád igazított elegáns elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd az alapoktól megtanulni hogyan készíts magadnak elegáns, nőies sminkeket? Vágj bele Az Elegáns Nő Sminktitkai tudásanyagommal!

PDF eBook + videó-sorozat!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük