Barion Pixel

Létezik tökéletes szintetikus sminkecset-készlet?

Valamiért úgy alakult, hogy sokan mindenféle ok nélkül előítéletesek a szintetikus sminkecsetekkel szemben. Mert műanyag, mert a természetes szőr ecsetek biztosan jobbak, hiszen az áruk is magasabb… Pedig ha a használhatóságot nézzük, az ecsettartódban szintetikus és szőrecseteknek kéz a kézben kell járniuk, mert egész egyszerűen vannak feladatok, amelyeket csak az egyikkel vagy másikkal tudsz majd szépen megoldani. Illetve van két eset, amikor pedig mindegy, mit választanál, kizárólag a szintetikus ecsetek jöhetnek szóba. És hiszed vagy sem, azokkal is tökéletesen megoldható a sminkelés, ha saját magadnak készíted a sminket. De mi a különbség egyáltalán az ecsetek alapanyagai között, milyen célokra jobb a szintetikus, mikor válaszd csak azt? Mindent elmesélek a mostani bejegyzésben!

Kis ecsethatározó:
Természetes szőrecsetek, szintetikus ecsetek vagy a kettő kombinációja?

Bár lehet, hogy valakit ez meglep, de a sminked szempontjából az a legjobb, ha szintetikus ecsetek és természetes szőr ecsetek békésen együtt élnek a készletedben. Egész egyszerűen azért, mert az alapozáshoz, korrektorozáshoz, minden olyan esetben, amikor krémes anyaggal dolgozunk, teljesen alkalmatlan a természetes szőr ecset. Az ok, hogy a szőr pont úgy viselkedik, mint a haj, ilyen igénybevétel esetén pedig a hajszálakhoz hasonlóan elkezd majd letöredezni. Épp ezért a hasonló feladatokra szinte mindig alkalmasabbak a szintetikus ecsetek.

Ismételd magadban: szintetikus, nem műanyag

Jó, tudom technikailag műanyag, de az évek során ehhez a szóhoz csupa rossz dolgot társítottunk itthon és szerte a világon. Pedig, a szintetikus ecsetekre gondolva ne durva, rossz minőségű anyagok lebegjenek a szemed előtt. A tanácsadások ecsetpróbáin, amikor az alapozó ecseteket nézzük át, sokan meglepődnek, de a pihe-puha ecset, aminél biztosra veszik, hogy valamilyen állatszőr, bizony egy drágább, jó minőségű szintetikus darab.

A titok abban van, hogy ebből is a jó minőséget kell választani.

Mikor nem jó a szintetikus ecset?

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy mindegy milyen jó a szintetikus ecset, a finom porok felvitele esetében profi végeredményt nem tudsz majd a segítségükkel elérni. Egész egyszerűen ehhez jobb választás egy természetes szőr ecset. Szebben, egyenletesebben lehet velük ugyanis ilyen anyagokkal dolgozni.

Mikor nincs más választás, mint a szintetikus?

Annak ellenére, hogy ilyen megoszlásban a vegyes ecsetkészlet lenne az ideális, van, amikor az állatszőr ecsetek mégsem jöhetnek szóba. Két ilyen lehetőség van:

  1.  valakinek olyan természetvédelmi elvei vannak, hogy az állatszőr ecset nem fér bele
  2. A másik, amire szinte senki sem gondol, de logikus és nagy probléma: az állatszőr-allergia. Amikor nincs mese, nem lehet ilyen ecseteket választani.
Jobb vagy rosszabb? Más.

Ahogy láthatod, az anyagbeli különbség nem azt takarja, hogy valamelyik egyértelműen jobb vagy rosszabb ecsetfajta, mint a másik. Más feladatokat láthatsz el velük, vagy speciális helyzetekre jelentenek megoldást. Szintetikus ecsetekből is összeállítható olyan válogatás, amivel szépen lehet dolgozni a sminkek minden elemén. De professzionális használat esetében nem tudjuk minden elemét ezekkel felvinni. Ha nem sminkesként, hanem magadnak készülnek a sminkek a mindennapokra, utóbbi azért nem akkora probléma, mert egy átlagos készülődés során nem készítesz majd olyan nagy látványsminkeket, ahol ezek a különbségek kijönnének.

Fontos a büdzsé?

Van viszont egy különbség, ami mindig fennáll: a hasonlóan jó állatszőr ecsetek midig drágábbak, mint a szintetikusak. Épp ezért, ha jobban behatárolt a kereted, válaszút elé érkezel, hogy rosszabb minőségű állatszőr ecsetet vagy jó minőségű szintetikus ecsetet válassz, nyugodtan szavazz bizalmat a szintetikusnak.

Miből állna egy csak szintetikus ecsetkészlet, amit allergia estén nyugodt szívvel ajánlanék?

A mostani felsorolásban egy megbízható, klassz magyar gyártó, a BőszEcset termékeiből szemezgetek, akiknek az ecsetei tartósak, jó minőségűek és az évek során megannyi tanulómnak beváltak. Szintén az ő termékeikkel állítottam össze korábban egy állatszőr + szintetikus ecsetkészletet a korábbiakban, amivel bárki belevághat az otthoni sminkelésbe. A cikket itt olvashatod el:

Lássuk a speciális szintetikusecset-listát!

Kezdjük a korrektor ecsetekkel!

Korrektor ecset BőszEcset 601503

Ez az ecset szemalatti karikák eltüntetéséhez vagy nagyobb felületeknél lesz hasznodra. De használhatod a szemhéjpúder felvitelére is.

Korrektor ecset II. Bőszecset 600803

Ez egy nagyobb méretű korrektor ecset, amit azért vásároltam, mert szépen lehet vele dolgozni nagyobb felületeken, vagy akár a szem alatt, orr környékén. Ha jobban kézre áll a munkához, akkor a 601503 alternatívájaként választhatod.

Kis korrektorecset BőszEcset 801

Pattanások elfedéséhez használhatod.

Alapozó ecset lapos BőszEcset 6920

Ahogy a neve is mutatja, ezt az ecsetet alapozáshoz használhatod. Apró, húzkodó mozdulatokkal dolgozz vele, mintha festenél. Fontos, hogy az alapozó ecsetnél olyat kell választanod, ami kézre áll, kipróbálva úgy érzed, hogy könnyedén fel tudod vinni az anyagot az arcodra. Itt nincs tuti tipp, a jó választás az, ami neked megfelelő.

Nagy körecset BőszEcset 6597

Szintén alapozáshoz lehet jó, annyi a különbség, hogy ezzel körkörös mozdulatokkal tudsz alapozni.

Kabuki ecset BőszEcset 601505

Tömzsibb, rövidebb ecset, amivel szintén tudsz alapozni. Tömörebben vannak a szálai, míg a többinek lazábbak.

Pirosító ecset BőszEcset 622200

Aki volt nálam sminktanácsadáson, az tudja, hogy nem szoktam külön javasolni a púderecset megvásárlását, mert ugyanarra a célra tökéletesen megfelel a pirosító ecset is. Ennek megfelelően pirosításra és púderezésre is egyaránt jó.

Ferde ecset BőszEcset 605200-6

Szemöldökformázásra és szempillatő-satírozásra is jól használható.

Szemhéjpúder ecset

A válogatást úgy állítottam össze, hogy a korrektor ecsettel ezt is meg tudd csinálni, így nem kell külön ecsetet vásárolnod ehhez. Lásd ott!

Amúgy a szabály szemhéjpúder választáshoz: olyan típust érdemes választani, amivel a porok felvitelén túl egyből satírozni is tudsz.

Rúzsecset BőszEcset LB36

A rúzs egyenletes felvitelére.

Tus ecset BőszEcset

Ha szeretnél tusvonalat is húzni. Amire általánosságban figyelj a kiválasztásakor: ne legyen túl hosszú az ecset, mert nagyon stabil kéz kell ilyen esetekben hozzá, a szálai pedig csúcsosan, szöget bezárva végződjenek, mint egy háromszög. Akkor lesz vele egyszerű dolgozni.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük