Barion Pixel

Csomagban árult ecsetkészletek: mikor vedd, mikor ne, kinek éri meg?

Az ecsetkészletek megítélése általában viták forrása a sminkelésben. Nehéz ugyanis eldönteni, mennyire éri meg lecsapni a csomagokra, amelyekben nagy mennyiségben, nyomottabb áron, változó minőségben találunk darabokat, ecsetfajtánként akár többet is. Azonban egy pillanat alatt megszabadulhatunk a dilemmától, ha a megfelelő kérdésre fókuszálunk. Az ecsetkészleteknél ugyanis nem azt kell vizsgálni, hogy jók vagy rosszak az ecsetek, amiket benne találunk. Hanem azt: mire ideális őket vásárolni? Ebben tér el ugyanis gyökeresen az, ha saját magad sminkelésére keresel ecseteket attól, ha sminkesként a folyamatos munkához kell eszközt beszerezned. A mostani cikkben erről mesélek. Plusz bemutatok egy Juvia’s készletet is, ami akkor lehet praktikus, ha a munkádhoz sűrűn kell váltogatni az alapozó ecseteidet.

Fontos: a kivétel itt is erősíti a szabályt! 😉

Természetesen az ecsetvásárlásra is igaz: 100%-ban univerzális szabály ezen a téren sem létezik a sminkelésben. Egyedileg eltérhet, kinek mi a jó megoldás. De vannak olyan törvényszerűségek, amelyek biztos kapaszkodóként szolgálnak az esetek többségénél. Ezeket gyűjtöttem össze tapasztalataim alapján sminkesként itt a blogon. Utóbbi 10 év munkát, többszáz egyéni tanulót és többezer vendéget jelent az alkalmi és menyasszonyi munkák terén.

Tehát, gondold át az alapvetéseket, vedd hozzá az egyedi igényeidet, és dönts helyesen a kettő mérlegelésével!

Alapvetések 1: lehetnek-e jók a készletek önmagad sminkeléséhez?

Lakossági felhasználásra továbbra is hiszek abban, hogy a legjobb megoldást az egyesével összeválogatott, személyre szabott készletek jelentik. Ugyanis teljesen egyedi, hogy kinek mi áll kézre, melyik alapozó, korrektor vagy épp rúzsecsettel tud szépen, foltmenetesen dolgozni. A készletekben általában nem lesz meg minden ecsetfajtából az a változat, amit magunknak keresünk. Így ahhoz, hogy minden rendelkezésre álljon, több 7-10-es válogatást is meg kell majd vásárolnunk. Ahhoz, hogy használható ecseteink legyenek, minimum a középkategória jöhet szóba a készleteknél (olcsóbbakból is ki tudsz fogni jót, de lényeges, hogy rutinod legyen abban, mit kell figyelni), ami végül árban és időben a célzott, egyedi ecsetvásárlás felé billenti a mérleg nyelvét.

Az egyedi válogatáshoz készítettem is egy korábbi blogbejegyzést iránymutatásként, ezt ide kattintva olvashatod el.

Persze, ha találsz olyan ecsetkészletet a neten, amelyikben megvan pont a számodra fontos 6-8 ecset is, ár-érték arányban is jó, akkor készletet is rendelhetsz. Ilyen esetekben az extra ecseteket félreteheted vagy elajándékozhatod, eladhatod, a többi pedig ugyanúgy tökéletes. De itt lényeges, hogy előzetesen körültekintően nézd át a csomagot, ismerd a gyártót és tudd: neked milyen ecsetekre lesz szükséged.

Alapvetések 2: sminkesként, kozmetikusként mire ideálisak a készletek?

Sminkesként, kozmetikusként a készletek megítéléshez azt kell megnéznünk, milyen munkáink vannak. Amennyiben járunk például tablófotózásokra, vagy nagyobb cégeknél hívnak minket business fotók sminkeléséhez, akkor kiegészítésként fontos lehet a megbízható ecsetkészlet. Ilyenkor ugyanis akár 20-30 embert is le kell alapozni gyorsan, egymás után. Használt ecsettel nem dolgozunk új vendég arcán, pár perc nem lesz elég az ecsetmosáshoz és száradáshoz. Tömegével lesz szükségünk ugyanazokból az ecsetfajtákból ecsetekre, hogy el tudjuk végezni a munkát. Lényeges, hogy amúgy legyen egy jól összeválogatott profi készletünk drágább, tartós, egyedileg válogatott ecsetekből. De ha beszerzünk egy-egy jó ecsetkészletet is tartalékba, akkor az ilyen helyzetekkel is megbirkózunk majd. Ráadásul, nem is vérzik majd a szívünk, hogy a legprofibb ecseteinket koptatjuk szét a folyamatos tisztítással. Persze a minőség itt is számít: hiszen ha a szálminőség olyan gyér, hogy nem tudunk vele dolgozni, vagy egyetlen mosás után dobhatjuk is ki az ecsetet, nem vagyunk előrébb a készlettel sem.

Ilyen téren lehet megbízható választás az a Juvia’s készlet, amit a folytatásban bemutatok.

7 darabos Royal Brush set a Juvia’s Place -től: egy csomag, ami jól hasznosítható

A Juvia – bár az egyik legdinamikusabban bővülő sminkmárka – termékeit még kevesen ismerik itthon. Pedig a személyes tapasztalataim szerint a paletták praktikusak, tartós, jól pigmentált színekkel rendelkeznek. De ugyanez igaz első ránézésre az ecseteikre is.

Egy 7 darabos Royal Brush set-tet rendeltem tőlük, amivel én személy szerint a fotózásoknál oktatásoknál akartam elosztani a terhelést, amit a tömeges használat és mosás okoz az eszközeimnek.

Amit tapasztaltam: 

Az ecsetkészlet ára kedvező (alapáron 50 dollár, de ezt gyakran le is akciózzák), ráadásul nagyon kellemesen csalódtam a minőségében is. Bár műszálas ecsetek, szinte olyan finomságúak, mint a természetes szőr társaik. A tippem, hogy sminkesként a készletekre, ha tehetjük, akcióban csapjunk le, így ha már egy nagyobb csomagból akad akár 3 is, ami hasznos lesz a munkánkhoz, jól jártunk.

Ami sminkesként fontos volt számomra:

Ebben a csomagban sok alapozó ecsetet találunk. Ahogy írtam, ez a létszám emelkedésével a munka problémás pontja, így ez mindig jó tulajdonság egy készletnél, ha kozmetikus, sminkes fejjel keresünk. Az érem másik oldala, hogy önmagad sminkeléséhez ugyanezért lehet problémás a készlet: hiába jó az ára egy 7-es készletnek, ha abból 5-tel csak az alapozásig juthatsz.

Az ecsetek

A könnyű áttekinthetőség érdekében 3 részre osztottam a csomag tartalmát.

A nagy kedvencek

A készletből egyértelmű kedvenceim a legyező ecset: J229 Fan Brush, valamint egy dundibb alapozó ecset: J227 Liquid Foundation Brush lettek.

Legyező ecsetből nekem kisebbek vannak, ezeket általában a szemhéjpúder lesöprésére használom. A J229 ellenben sokkal nagyobb, pirosításhoz, bronzosításhoz is nagyon jól használható. Szubjektív szempont, de nagyon szép is, én a vásárlás után sokáig csak simogattam, annyira tetszett. 🙂

A J227-et én a lapos típusú ecsetekhez sorolom, de mégis kissé tömör. Olyan, mintha egy lapos ecsetet házasítottak volna egy kabuki ecsettel, nagyon szépen lehet vele alapozni. Ugyan általában nem a kedvenceim, de a készletből ide sorolom a sima lapos ecsetet is, a J225 Foundation Brush-t. Ez ugyanis egy kicsit szélesebb, tömörebb, mint az átlag. Így sokkal lágyabban el lehet dolgozni vele az alapozót felvitel után.

Jól használható darabok

Mivel ilyen típusú ecseteim már voltak, így számomra nem jelentettek újdonságot, mégis jól használhatóak a készletből:

A nagyobb, tömör, kör alakú alapozó ecset, a J213 Round Buffer Brush, valamint egy kisebb ecset a J221 Small Complexion Brush. Utóbbi hasonlít a kabukikra, de nem olyan tömör, pont elég lágy, hogy szépen tudj dolgozni vele az orr környéki területeken.

Nem tetszettek annyira

A készletből mindössze 2 ecset volt, amit nem kedveltem meg annyira használat közben.

Az egyik a J203 Flat Top Perfecting Brush, ami lapos végű kabuki ecset. Ezeket az élesen vágott ecseteket általában azért nem kedvelem, mert sokkal nehezebb velük dolgozni az egységesebb hatásért.

A másik kevésbé szerencsés darab a készletből a púderecset – a J201 Powder Brush. Az ecset ugyanis túl tömör, nagyon figyelni kell a használatakor, hogy nehogy túl sok anyagot vigyünk fel, amivel el is ronthatjuk a sminket. Egy picit szellősebben egyszerűbb lenne használni.

Ítélet

Mivel főként alapozóecsetekre kerestem célzottan, ár-érték arányban ideális megoldást, én a Juvia’s Royal Brush készletétől odáig voltam. 7 ecsetből 5 számomra találat volt, ráadásul a csomagot épp 50%-os kedvezményben tudtam megrendelni, amivel minden elvárásom teljesült a mostani alkalommal.

Most akkor te is vegyél nyakra-főre Juvia’s készleteket?

Dehogyis!

Tudatosítsd magadban, hogy milyen céllal keresel ecseteket és válassz szimpatikus összetételben olyan gyártót, akiről jó véleménnyel vannak más szakmabeliek is. Amennyiben ez a Juvia’s-é akkor onnét, ha a saját céljaidhoz épp más gyártó készlete áll közelebb, akkor pedig tőlük.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük