Barion Pixel

Szépítősmink 45 felett: maradj önmagad, érezd magad jól a bőrödben!

A szépítősmink nem elfedi a vonásaidat, önmagad maradsz benne, a legjobb kiadásodban. És ezzel 45 felett sincs semmi gond,hiszen a szépség nem ellensége a természetességnek! Az élet része az idő múlása, amiben igenis ott vannak a ráncok vagy bőrhibák. Most azt nézzük át hogyan fedheted el amit kell, miként emelheted ki a nőiességed érettebb bőr esetén is. Következzenek a speciális sminkelési tudnivalók egy sminken át, amit Csillának késztettem. 

Az élet nem magazinfotózás

Szomorú, de az átlagos, normális nőket az esetek többségében sikeresen teszi önbizalom-hiányossá az amúgy teljesen téves elvárás, amit a magazinok vagy a szétfilterezett Instagram fotók sugallnak. Ugyanis ezek bár szépek, nem a hétköznapokban létező valóságról szólnak. Egy stúdiófotó a szépségiparban egy komplett stáb (általában egész napos) munkája – stílustanácsadó, sminkes, fodrász, fotós – ahol több száz képből a legjobbat választják ki, majd még bőven utómunkával módosítják is. Így egy olyan dolog miatt gyötörjük magunkat nőként, ami nem is létezik.

Ennél is rosszabb a helyzet 45 felett, hiszen ez a korosztály egyáltalán nem jelenik meg ilyen helyeken (magazinok, Instagram stb.), ráadásul, vagy épp emiatt az idő múlásával járó változásokat sokan fokozottan rosszul kezelik. Pedig egy nőnek is joga van öregedni, lehetnek ráncai. Sőt!

A sminkelés jó technikával és megfelelő anyaghasználattal kortól függetlenül képes olyan megjelenést kölcsönözni számodra a fontos pillanatokban, amilyet szeretnél. Ez lehet elegáns, nőies vagy épp titokzatos a hangulatodnak megfelelően.

Már mondom is mire figyelj Csilla sminkjének segítségével!
A szépítősmink nem elfedi a vonásaidat, önmagad maradsz benne, a legjobb kiadásodban. Fotó: Kaszás Gergely
Nemcsak az életkor függvénye!

Ugyan a cikkben az egyszerűség kedvéért az érett bőrre való speciális sminkelés határát 45 éves korhoz kötöttem (ilyenkor általában már megjelenik, amire külön figyelni kell), de ennek beazonosításához nem az életkor a legfontosabb szempont, hanem a bőr állapota. Volt már olyan 50-es vendégem, akinek a bőre jobb állapotban volt, mint akár egy 30-asnak és olyan 30-assal is találkoztam, aki a bőre szempontjából lehetett volna akár 50-es is. Nagyban múlik a dolog az életmódon és azon, hogy mit örököltünk a génjeinkben. Az számít, hogy mennyire hidratált, ráncos, ápolt az arc.

Az élet nem magazinfotózás, hozzátartozik az idő múlása és a ráncok is. Ettől még érezd magad jól a bőrödben! Fotó: Kaszás Gergely
Rendkívül fontos a hidratálás!

A szép smink készítéséhez elengedhetetlen a megfelelően ápolt, hidratált, letisztított bőr. Ugyan ez minden életkorban lényeges, különösen igaz 45 felett, amikor szempont, hogy csökkentsük a mimikai ráncokat. Ehhez egyfelől belülről hidratálhatjuk a bőrt megfelelő és rendszeres folyadékbevitellel, de az is legalább annyira fontos, hogy legyen egy jó kozmetikusod. Az ő iránymutatása mellett használj mindig a bőrtípusodnak megfelelő ápolókrémeket és lemosókat.

A kevesebb ebben az esetben tényleg több! Alapozás & korrektorozás

A hibátlan sminkhez a megfelelő alapozáson keresztül vezet az út, de ehhez az érett bőr esetében érdemes az anyagokkal óvatosan bánni! Ne használj erős fedésű alapozót, mert megül a ráncokban és ahelyett, hogy halványítaná, optikailag jobban kiemeli azokat. Ugyanez igaz a nagy mennyiségű korrektor használatára is, illetve mindkettő esetében érdemes tudnod: a vastagabb réteg ilyenkor könnyen „berepedhet”. Csak finoman!

Az erőteljesen mattító alapozókat pedig szintén kerüld el, mert öregíteni fognak!

Csilla esetében Ben Nye HD krémalapozóját használtam, amit vékony rétegben vittem fel. Ez amúgy azért jó termék ilyen célra, mert nagyon finomak a pigmentjei, aminek hála egyenletes végeredményt kapsz a felvitele után. Fontos viszont tudnod, hogy alapozót mindig a saját arcodhoz válassz, itt sincs egyetlen univerzálisan mindenkire jól működő termék.

Az érett bőr esetében mindig fontos szabály: a kevesebb több! Fotó: Kaszás Gergely
Pirosító: használd bátran az üde hatásért!

A smink készítése során a pirosítót ellenben bátran használhatod. Ezzel egyszerűen kölcsönözhetsz fiatalos, üde megjelenést az arcnak. Krémpirosítókat is nyugodtan használhatsz, ezek közül nagyon jó például a Ben Nye HD krémszínezője, ami nagyon finoman pigmentált, ennek hála könnyen és szépen lehet felvinni ráncos bőrre is.

Szemsmink: matt árnyalatok a saját tónusodban

A szemhéjpúderek esetében érdemes matt árnyalatokkal dolgoznod, ugyanis a fényes változatok nem előnyösek 45 felett. Csilla inkább hidegebb típus, így hideg barna, valamint rózsaszínes és szürkés árnyalatok segítségével alakítottam ki egy színátmenetes sminket a nappali megjelenéséhez.

Ehhez egy natúrabb rózsaszínes rúzst választottam a természetes összhatás megőrzéséhez.

Alkalmi megjelenés: mértékkel, ötletesen!

Érettebb bőr esetén is nyugodtan gondolkodhatsz hangsúlyosabb sminkben. Fontos azonban, hogy itt se felejtsd el a „kevesebb több” elvét, máskülönben önmagad paródiájává válhat a megjelenés. Nem kell mindenre ráerősíteni, elég lehet például csak egy élénkebb rúzst használni, amivel gyorsan alkalmibbá lehet tenni az összhatást. Csilla esetében a smink többi része nem változott, a rúzst cseréltem egy erősebb pinkes, fuksziásba hajló árnyalatra.

Ezek volnának a legfontosabb elvek.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Személyesen tanulnál a hozzád igazított, elegáns sminkek technikáiról?

Sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd otthonról megtanulni a személyre szabott, elegáns sminkek készítésének fortélyait? Válaszd 9 részes videós oktatóanyagomat!

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük