Barion Pixel

Szép smink: nyugati letisztult vonal, keleti látványos vonal – melyik az elegáns?

Divatban, sminkben, stílusban a szép és az elegáns mindenkinek mást és mást jelenthet. Ezt azért fontos tisztázni, mert sokan vannak manapság, akik ezt elfelejtik, majd meglepődnek, ha kozmetikusuk, sminkesük székéből felállva a tükör előtt kiderül: ő mást értett ezen. Pedig jobb, ha tudod: teljesen más az elegánsról alkotott képzete a nyugat-európaiaknak (franciák például) – nekik az elegáns smink lényege, hogy saját magunk maradunk benne, prizmaként megszűri, amit látunk, segít elfedni amit kell, kiemeli az előnyös vonásainkat a saját stílusunkban. Ettől lesz személyes, ad önbizalmat. Ehhez képest a keletieknél (oroszok, ukránok), a nagy látványos sminkek segítenek magadra ölteni a szépségideált, státusszimbólumként harsányan hirdetik: trendi vagy (az pedig már másodlagos hogy milyen a személyiséged). Miért lényeges ez? Mert neked is és a sminkesednek is biztosan megvan a stílusa, amiben otthon érzi magát, ami jól áll neki. Ezt érdemes összehangolni. Ehhez viszont tudnod kell, hogy a nyugati vagy a keleti elegancia áll közelebb a szívedhez. Ennek eldöntéséhez gyűjtöttem össze a kapaszkodókat.

Mi a különbség a keleti és nyugati sminkek között?

A különbség már az alapoknál kezdődik.

Az elvek

A keleties látványsminkek nem szigorúan vett szépítő sminkek, hiszen a látványon van a hangsúly, alkotásként mutatnak, ami másodlagossá teszi, kire készítjük. Sokkal kevésbé lesz lényeges a stílusa, arcformája annak, akinek készül, hiszen a végén szinte megához láncolja a figyelmet a végeredmény. A ruhák és a smink is státusszimbólum, ezért szeretik, ha felfigyelnek rá. Ezért is kedvelik az élénk színeket vagy a hatalmas márkafelírásokat a ruhákon, táskákon, stb.

Nyugaton, különösen például a franciáknál, ezzel szemben a szépség nem külső elvárásoknak felel meg, nem retusálás vagy egy trendi filter hozza létre, a szépség természetes, mert belőlünk fakad. A hordható, személyre szabottan elegáns sminkekkel ezt mutathatjuk meg, hangsúlyozhatjuk ki. Nem a smink miatt leszünk szépek, hanem mert nekünk áll jól. Természetes hatást kelt, mert önmagunk maradunk benne, amit ötletes kiegészítőkkel, visszafogottan tehetünk izgalmassá. Ne legyen se túl sok, se túl kevés, legyen eredeti, mert ugyanúgy fontos, hogy megragadjuk a figyelmet. De a megközelítés teljesen más.

Nem árulok zsákbamacskát: sminkesként, nőként nekem az utóbbi, a nyugatias elegancia áll a szívemhez közel, így akkor jelentkezz be hozzám, ha ezt a látásmódot, ilyen stílusú sminket keresel.

Elegáns smink élénk szájjal, tusvonallal, ahogy én készítem  Fotó: Kaszás Gergely, modell: Nádudvari Virág
Az alapozás

A fenti céloknak megfelelően a nyugati, elegáns sminkek esetében az alapozás nem akarja elfedni az arcot egyféle maszkként, mert lényeges a természetesség, a te arcod, aki vagy.

A látványsminkek esetében, amelyek alkotások, fontos a tökéletesen egységes alap, mert ezen érvényesülhetnek hiánytalanul a színek, a felvitt formák. Így ott egyből sokkal erősebb fedéssel dolgoznak, akár az arc jellegzetességeinek feláldozása árán is.

Ki készíti?

Amikor a nagy látványsminkeket tényleg jó szakemberek készítik, csodálatosak, hiszen hibátlan technikával, jó anyagokkal készítették el őket. Az személyiségfüggő, hogy ez valakinek sok vagy sem, de mint munkák, biztosan gyönyörűek! És itt fontos az előbbiektől elkülöníteni ezek olcsó utánérzéseit az Instagramon. Mert attól hogy valami harsány, még nem lesz szép. A látványsminkek pedig tényleg technikaigényesek. Az esetek többségében az olcsó Instagramos kópiák, főleg a csináld magad videók keretében bemutatott változatok inkább kínosak, mint szépek. Csak senki nem szereti sértegetni a másikat, meg nem akarjuk magunkra haragítani azt a rengeteg trollt, aki nem lát különbséget. De ettől még ami kínos, az kínos marad. Rendben, hogy a népszerűségük miatt mindenki szeretne ilyen sminkeket a saját oldalára is, de a lelkesedés még önmagában kevés a hibátlan végeredményhez.

Egyébként, aki nagy sminket készíttetne itthon, jobb, ha figyel rá: személyiség is kell hozzá, hogy bírd hordani, különben kínos lesz. Ráadásul tényleg jó sminkes kell hozzá, akik ebben jók (és belőlük nincs sok). Lehet ezt a véleményt szeretni vagy sem, ettől még igaz marad.

A másik sarkalatos pont az arckontúrozás

Sokszor éri szó a visszafogottabb, vagy épp minimál sminkeket, hogy „ugyan milyen tudás kell ahhoz, hogy felvidd azt a semmit”, hiszen még csak nem is kontúrozunk az Instagram videók szellemében. Pedig az igazság az, hogy a minimál legalább annyi technikai tudást, de inkább többet kíván meg, mint egy látványos smink. Ugyanis míg egy nagy sminknél a látványos formák vagy az élénk színek magukra tudják vonni a figyelmet, addig egy visszafogott sminknél nincs semmi, ami annak az arcáról, a személyiségéről elvonná a figyelmet, akinek készült. A végén vagy szebb lett a vendég vagy nem sikerült a smink.

Ezzel szemben a látványsminkek elbírják az erőteljesebb kontúrozást is, hiszen általában modellekre, fotózásokra, színpadra vagy versenyekre készülnek, ahol lesz olyan világítás, amiben jól mutatnak. De a teljes képhez jobb, ha tudod: nappali fénynél az erőteljes kontúrozás természetellenesnek hathat, plusz olyan lesz, mintha koszos lenne az arcod. Ezért is nem erőltetjük sminkesként ezt a mindennapokban.

Elegáns füstös smink abban a letisztult stílusban készítve, amit annyira szeretek.  Fotó: Kaszás Gergely, modell: Nádudvari Virág
Sminkesek, akikre számíthatsz, ha látványsminket szeretnél

Ahogy írtam, a nagy sminkeknél fontos, hogy megbízható, tehetséges sminkes kezei közé kerülj.

Akiket szívből ajánlok, mert kiemelkedően jók:

Márki Berni

Asztalos Kriszta

Nézd meg a munkáikat, így tudod, mire számíthatsz, mihez mérd az Instagramra feltöltött képeket.

Ha pedig letisztultan elegáns sminket szeretnél, írj, örömmel egyeztetek a naptáram függvényében időpontot! ;)

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük