Barion Pixel

Így válaszd ki az otthonra tökéletes, 8 sminkecsetedet!

A sminktanácsadások során a táskáitokat átnézve feltűnt: a megfelelő sminkecsetek kiválasztása legtöbbeteknek kész rémálmot jelent, ami csak ritkán zárul happy enddel. Leggyakrabban ugyanis rengeteg pénz és idő feláldozása után 10-15 darab is ott lapul egy-egy gyűjteményben, amiből éppen csak az a néhány darab hiányzik, amivel gond nélkül készülhetne el a sminked. Mi lehet a baj? A megfelelő segítség hiányában senki sem mer egyesével nekiállni az ecsetvásárlásnak, a készletekben pedig szinte biztos, hogy nem lesz ott az a fajta, vagy méret, ami pont kellene. Valamiért ugyanis nincs olyan összeállítás a piacon, ami azoknak jelenthetne praktikus megoldást, akik magukat sminkelik. Hogy akkor mégis mi alapján válogass? Összeállítottam számodra egy megbízható gyártó tartós, mégis megfizethető darabjaiból egy 8 elemből álló alapkészletet (választható alternatívákkal és extra ecsetekkel), ami a hozzáillő kis tokkal végre segíthet száműzni a szobádból a kihasználatlan ecsetek halmait. Nincs más teendőd, mint átnézni a listát, kipróbálni a választási lehetőségeket a boltban, majd hazavinni a választottaidat. Felkészültél? Akkor válasszunk végre hozzád illő, praktikus ecseteket!

Mielőtt belekezdünk – igen, a készletek tényleg nem jók, ha magadat szeretnéd sminkelni

Ha otthoni célra szeretnél sminkecseteket, akkor vásárláskor tényleg érdemes elkerülnöd a készleteket. Mindegy, hogy az itt-ott kapható olcsóbb összeállításokról vagy épp tényleg a borsos árú, nagy márkákhoz köthető készletekről beszélünk. Az előbbieknél ugyanis sokszor kérdéses a minőség, ezzel párhuzamosan a drágább készleteknél előfordulhat, hogy bár van benne három szemhéjfestő ecset is (ebből kettő neked felesleges), de nem lesz olyan alapozó ecsetfajta, amivel épp te kényelmesen dolgoznál.

A nagy ecsetlista

Az évek során rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem össze sminkesként arról, hogy milyen típusú ecsetekkel lehet a leghatékonyabban és igazán könnyedén dolgozni, legyen szó profi, vagy személyes felhasználásról. Erre alapozva született meg ez az összeállítás.

Fontos tudnod, hogy az egyes javaslatokkal nem azt akarom mondani, hogy mindenkinek mindenképpen ezeket kell megvennie. Egyedi igényeid határozzák meg a tökéletes ecsetlistád – ezek pusztán azok a fajták, amelyek a legtöbb tanulómnak beváltak az évek során.

A készletet a BőszEcset darabjaiból állítottam össze: ők tényleg olyan gyártók, akiknek szuper ecsetei vannak, reális áron. Ráadásul az üzletükben mindent megtalálsz egy helyen, így még a várost sem kell körülrohannod, ha már megvan, mit szeretnél.

Ami a tartóba kerülhet:
 1. Ha szükséged van arra, hogy a szem alatti/körüli karikákat korrigáljuk, akkor erre én egy nagyobb korrektor ecsetet szoktam javasolni Ez a fajta kicsit hosszabb, szintetikus szálakból áll. Alkalmas arra, hogy folyékony, vagy krémes állagú anyagokat vigyél fel vele. A formájából adódóan szépen befekszik a szemkörnyéki területre, apró paskolgató mozdulatokkal használva egyenletesen dolgozhatsz a segítségével. Ez a korrektor ecset adott esetben alkalmas arra is, hogy szemhéjbázist vigyél fel vele a szemhéjadra, illetve az arcodon található foltokat is korrigálhatod a segítségével.
 2. Ha pattanás jelenik meg a bőrödön, akkor elrejtéséhez a megfelelő anyag mellett egy ecsetre is szükség lesz: ehhez a táskába raktam egy kis korrektor ecsetet is. Ezzel célzottan viheted fel az anyagot, ami a naggyal nem lehetséges. A pattanás ugyanis vélhetően kisebb, mint a teljes szem alatti terület, ezért ha a naggyal próbálkoznál, akkor igazából csak összemaszatolnád, körbekennéd azt, amit elfedni szeretnél. A korrektor ecseteknél egyébként mindig a következő szabályszerűség érvényes : a probléma méretéhez kell az ecset méretét igazítani.

A fotón: kis korrektor ecset – BőszEcset 801 & nagy korrektor ecset – BőszEcset CB996412

 1. Következik az alapozó ecset: ennél az ecsetkategóriánál nem lehet előre megmondani, hogy nálad melyik típus lesz a befutó. A tanfolyamokon különböző formájú ecseteket adok a tanulóm kezébe és mindegyikkel elkészítjük az alapozást. Teljesen egyéni, hogy ki melyik formával tud a legügyesebben/legkényelmesebben dolgozni, így érdemes próbálgatni. A formák mentén eltérő a megfelelő anyagfelvitel módja is.
 • Az első egy nagyobb kör ecset, amivel körkörösen tudsz alapozni. Ennek előnye, hogy a feje viszonylag nagyobb, tehát az azonos alapozó mennyiség nagyobb felületen oszlik szét, így vékonyabb rétegben tudsz nagyon szép, finom alapozást készíteni.

 Használata:

A homloki résztől lefelé indulva, körkörös mozdulatokkal dolgozz vele.

 • A másik egy lapos alapozó ecset. Ennek a szálai tömörek, az ecset maga lapos, tehát jóval több alapozót vihetsz fel a használatával egy helyre. Nagyon oda kell figyelned a precíz használatra: paskolgató, húzkodó mozdulatokkal oszlasd el az anyagot a segítségével.

Használata:

Hivatalosan a homloktól lefelé kell használni, de egyéniség függő, hogyan áll kézre. Volt olyan tanítványom is, aki össze-vissza festegette magát, mégis szép lett a végeredmény.

Nagyon fontos, hogy minden olyan területet, amit nem takar ruha, alapoznod kell (persze ez nem azt jelenti, hogy ha pánt nélküli ruhában vagy, akkor a hátad is kenegetned kell).

Az egész arcot lealapozod, majd a nyaki résztől indulva, a dekoltázs irányába kell elvékonyítanod a felvitt réteget. Így kerülheted el, hogy maszk-szerű hatása legyen az arcodnak.

A fotón: lapos alapozó ecset – BőszEcset 6920 & kör alapozó ecset – BőszEcset 6599

Az utóbbinak amúgy nincs akkora jelentősége , ha vékony rétegben alapozol és szabad szemmel nézed az eredményt, de abban a pillanatban, hogy fotóznak és villan a vaku, a fényvisszaverődés miatt maszkszerű kép alakul ki.

 • Ha por állagú, ásványi alapozót használsz, akkor egyértelműen egy kabuki ecsetet javaslok a táskádba. Ezeknek is több formája létezik, hogy melyik lesz ideális, nyilván egyén függő, de ennél az anyagnál általában erre a típusra van szükség.

Kabuki ecset estén a javaslatom: BőszEcset KB800 vagy Kabuki 18

 Egy nem kötelező ecsettípus: a púderecset

 A púderecset nem kapott számozott helyet a készletben, ugyanis saját magad sminkelése esetén nem elsődleges ecsetfajta. Ha a készletedbe nagyobb alapozó ecsetet választasz, akkor azzal is felviheted a púdert. Amennyiben pedig a laposra esett a választásod, ugyanolyan jó szolgálatot tehet erre a célra a pirosító ecseted is. Persze, ha szeretnéd, válassz bátran púderecsetet is a készletedbe, vagy használhatsz erre a célra púder puffnit is.

Púderecsetből a javaslatom: BőszEcset C101

 1. Elérkeztünk a pirosító ecsetekhez. Ez az ecsetfajta is többféle méretben és formában kapható: van, amelyik kerek, akad tömörebb, létezik lazább, ferdén vágott, keményebb és puhább is. Általános tapasztalat, hogy ha nem vagy annyira gyakorlott a sminkelésben, akkor nagy valószínűséggel nem a ferdén vágott ecset lesz, ami neked kell. Ha ugyanis még nincs berögzülve, hogy ezt a típust hogyan kell megfogni vagy épp húzni, akkor csak nehezíted vele a dolgodat. Sokkal szerencsésebb egy olyan ecset, aminek egyforma kiképzésű a vége. A kerek ecsettel ugyanis kevésbé áll fenn a veszélye annak, hogy foltosra fested magad pirosításkor. Amire figyelj a kiválasztásakor, hogy a szálai kellően tömörek legyenek, de azért nem kell túlzásokba esni. Ha túl kemény az ecset szála, akkor a pirosítód itt-ott foltos lesz, illetve ha élénk színnel dolgozol, akár csíkos is lehet a végeredmény.

A fotón: pirosító ecset – BőszEcset 6735

 1. A szemöldökformázáshoz szükség van egy ferde ecsetre. Ennél a legfontosabb, hogy megfelelő tartása legyen. Ne legyenek a szálai se túl kemények, se túl lágyak. Az egyik, amit szeretek ebből a típusból a BőszEcsettől, egy nagyon olcsó kis darab, szóval ez biztosan nem terheli meg a vásárlólistád.

Használata:

Fontos, hogy ezt az ecsetet mindig abba az irányba kell húznod amerre rövidülnek a szálai, és szálazó mozdulatokkal kell használnod.

A ferde ecsetet szemceruza kényelmes felvitelére is használhatod, mégpedig úgy, hogy a kezedre satírozol némi ceruzát, majd úgy viszed fel a szemhéjadra, mintha festékkel dolgoznál. Az ecsetet a szempillatőbe történő satírozáshoz is nagyon jól lehet használni.

Ferde ecset – BőszEcset 7057

 1. Következhet a szemhéjpúder felvitele. Itt a megfelelő ecset kiválasztásához el kell döntened, mi a célod. A lapos szemhéjfestő ecsetet a szem mozgó részének (ez az a rész, ami a csontig ér) festéséhez használhatod. Tökéletesen alkalmas arra, hogy paskolgató mozdulatokkal szépen eldolgozd a festéket a bázisban. Így kaphatsz tartós és intenzív színt végeredményként.
 2. A kalapba bekerült egy-egy árnyékoló ecset is. Ezt kifejezetten a szemed árnyékolásához találták ki. Ideális hozzá a formája és nagyon szépen lehet vele satírozni.

A fotón: lapos szemhéjfestő ecset – BőszEcset 807 & árnyékoló ecset – BőszEcset CB6334 vagy 600903

 1. Ha szeretnél rúzsozni, akkor ehhez nagy segítséget jelent egy rúzsecset. Ebből is többfélét tudsz megvásárolni. Én azokat a változatokat szeretem, amelyeknél nem túl hosszú az ecset szőre, kicsit lekerekített a vége. Minél hosszabb egy ecset szála, annál stabilabb és biztosabb kéz kell hozzá, minél rövidebb, annál biztosabban kezelhetőHa önmagad sminkeléséhez keresel ecsetet, célszerű megvenni egy olyan változatot, ahol az ecset nyele rövidebb és van egy kupakja, amivel a használatakor kiegészítheted. Ez azért jó, mert amikor nem használod, csak rárakod a kupakot és már dobhatod is a táskádba, ha mész valahová, így higiénikus marad. Egyébként, ha szeretnél biztosra menni, akkor otthonra vásárolhatsz egy hosszúszárú ecsetet és pluszban egy kupakosat, amit a táskádban tarthatsz.

Rúzsecset kapcsán a javaslatom: BőszEcset 7054 és LB36 (kupakos)

Végezetül pedig következzen ismét egy nem kötelező, de válaszható ecsetfajta: a tusecset.

Felmerülhet a kérdés, hogy minek külön tusecset, mikor, ha veszel a boltban egy tust, ahhoz amúgy is jár? Ha nem a hagyományos, hanem mondjuk száraz tussal vagy zselés változatokkal szimpatizálsz, akkor biztos, hogy magadnak kell választanod hozzá ecsetet. A lehetőségek tárháza pedig itt tényleg végtelen. Az elv ugyanaz: minél hosszabb az ecset szála, annál stabilabb kéz kell hozzá. Gyakorlatlanabb kézhez érdemes rövidebb, vagy ferdén vágott ecsetet választanod.

Tusecset kapcsán a javaslatom: BőszEcset N31582 (ferde) és 6008. Ha kicsit többet is szánnál rá: Paris Berlin 6/0

Ezzel végig is jártuk azokat a darabokat, amivel te is könnyedén összeállíthatod a teljes ecsetkészletedet. Bármilyen smink készítésében is gondolkozz, ha ezek közül választod ki hozzá a megfelelő darabokat, nem fogsz mellényúlni.

Amiben mindezt kényelmesen tárolhatod – az ecsettartó

A képen egy BőszEcset 6995 számú 9 részes ecsettartót láthatsz a szett tárolásához: ez egy praktikus és könnyen szállítható megoldás. Van még jó pár tárolási mód, amit ezen kívül is alkalmazhatsz otthon, vagy épp utazáskor. Ha ezek is érdekelnek, akkor ne felejtsd el megnézni a legközelebbi blogbejegyzésemet, ahol az ecsetek tisztításáról és tárolásáról olvashatsz néhány praktikus jó tanácsot.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük