Barion Pixel

Hogyan tisztítsd és tárold a sminkecseteidet helyesen?

legutóbbi bejegyzésemben arról meséltem, hogy a sminktanácsadásaim előtt a megfelelő ecsetkészlet összeállítása miért okozhat álmatlan órákat a legtöbb tanulómnak. Megtudhattad azt is, hogy melyik az a 8+2 sminkecset, ami ha mindig a táskádban van, nincs mitől tartanod. A mostani alkalommal arról lesz szó, hogy ha már megvannak az ecseteid, azokat miért kell, és hogyan tudod megfelelően tisztítani és tárolni. Utóbbiak nemcsak higiéniai megfontolásból lényegesek, de segítenek meghosszabbítani eszközeid élettartamát, könnyítik mindennapi használatukat is. 

Az ecsetek tisztítása

Ha már túl vagy az ecseteid beszerzésén, lényeges, hogy tudd, miként tisztíthatod azokat helyesen, hiszen olyan eszközökről beszélünk, amelyeket közvetlenül az arcodon használsz majd. Épp ezért tényleg nem mindegy, hogy a kellékeid koszosak vagy tiszták. A higiéniai megfontolások mellett praktikus okok is szólnak a tisztítás mellett, helytelen ápolás esetén ugyanis az ecseteid szálai is könnyebben roncsolódnak, előbb tönkremehetnek. De ha a tisztítási hiányosságok kapcsán a nagyobb problémákat még el is kerülöd, a használatuk nehezebbé válhat. Ha az anyag beleszárad, akkor legközelebb megtörténhet, hogy például a korrektor-, vagy alapozóecseted csak csíkosan viszi fel a festéket. A porállagú anyagokkal használt ecseteknél ez nem jelent akkora veszélyt, viszont a színek tekintetében okozhat nehézségeket, ugyanis a visszamaradt por keveredhet a többivel.

Az ecsettisztításnak két módja van:

Az egyik a gyors mosás. Ennek során valamilyen ecsetmosó folyadékba vagy sebbenzinbe mártod az ecseteket. Önts egy kis tárolóba a folyadékból, majd egyszerűen mártsd bele, kíméletesen mozgasd át benne az ecseteket. Végül hagyd őket megszáradni egy papír, vagy anyag törlőkendőn, így legközelebb is használhatóak lesznek.

A másik eljárás a vizes mosás. Itt, ahogy a név is jelzi, vízzel tisztítod majd az eszközeidet, és valamilyen ecsetmosó samponra vagy szappanra lesz szükséged. A legjobb, ha erre kifejlesztett termékeket vásárolsz a szaküzletekben, de végszükség esetén átmenetileg kimoshatod egy tényleg kímélő samponnal is.

Szárítás

Samponozás után érdemes az ecseteket alaposan folyóvíz alatt is átöblítened, majd miután óvatosan kinyomkodtad a szálakból a vizet, egy törölközőre helyezve hagyd őket megszáradni. A mosást egyébként érdemes akkor elkezdened, ha tudod, hogy lesz ideje az ecseteidnek a száradásra is. Utóbbinál jobb figyelembe venned, hogy hűvösebb időben lassabban történik, de ha szeretnéd folyamatot meggyorsítani, akkor télen, a törölközőt ráteheted a radiátorra is. Egy dolgot viszont egyetlen évszakban se használj, ez pedig a hajszárító. Az ecsetek rendkívül finom szálakból állnak, így a szintetikus anyagúak képesek már pár másodperc forrólevegős fújást követően megolvadni, aminek eredményeként dobhatod is ki az egész készleted a szemétbe.

Az ecsetek tárolása

Az ecseteid megfelelő tárolásához több megoldás közül is választhatsz. Ahogy az ecsetek kiválasztásánál, úgy itt is szempont, hogy a kiválasztott megoldás az igényeidhez igazodjon.

A legegyszerűbb eset, ha van egy kis berendezett sarkod, ahol mindig sminkelsz és nem túl sűrűn bolygatod fel az életedet utazásokkal. Ebben az esetben a tartóval nem is nagyon kell foglalkoznod, elég lehet az is, ha egy pohárba állítod az ecseteidet.

Az már egy kis csavart ad a dolgokhoz, ha rendszeresebben utazol és az ecseteidet is vinnéd. A megoldást olyan ecsettartó jelentheti, aminek a fedelét csavarosan ráhajthatod az aljára, ezzel szabályozva a méretét. Ennél a típusnál érdemes figyelned arra, hogy ne nyomd össze az ecseteidet, mikor lezárod a tárolót. Praktikus megoldás, hiszen az eszközeidet tarthatod a tároló aljában, majd mikor indulsz, csak rácsavarod a talpra a tetejét és már mehetsz is.

A harmadik lehetőség, ha tokba teszed az ecseteket. A bevezetőben már említett, legutóbbi ecsetes posztban is egy ilyen változatot ajánlottam a készlethez. Az ott javasolt BőszEcset 6995 számú 9 részes tok tökéletesen megfelel a személyes használatra összeválogatott ecseteidhez.  Egyesével tudod beleállítani az ecseteket, így azok szeparálva lesznek, míg a masniját használva összekötheted a tartót, így egyben mobil megoldást is jelent.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük