Barion Pixel

Bénázás-biztos technikák látványos szemsminkhez: 4 + 1 anyag

Nem titok, hogy a látványos szemsmink készítése próbára tesz: el kell rejteni a szemhéj ereit, meg kell küzdeni az átolajosodással, hiszen ha az alap foltos, a végeredmény is az lesz. És ekkor még nem is fogtál neki a forma kialakításának vagy a porok felvitelének. A helyzetet csak nehezíti, hogy ezen a területen szinten évente más „csodaszert” kapnak fel a trendeknek megfelelően, ha intenzív hatást szeretnél – esküdtek már a krémes anyagokra, a ceruza technikára, ahogy épp a tinta-technikán a sor. Azonban minden kétséget egy csapásra elvághatsz, ha tudod: nem választani kell egyet az anyagok közül, hanem az alkalomnak / elvárt tartósságnak megfelelően váltogatni azokat, melyekkel személy szerint Neked (!) könnyű dolgoznod.

Ezek közül mutatok most be neked 4 bizonyítottan hatásos technikát hangsúlyosabb sminkekhez. Plusz 1 csodafegyvert a mindig tartós, egységes szemsmink alaphoz!

+1 az elejére: Paint Pot: lerobbanthatatlan, egységes szemsmink-alap egyszerűen

Kérdezz bárkit, aki járatos a sminkelésben megerősíti majd: nincs látványos szemsmink egységes alap nélkül. A satírozott ceruzák, krémes tus vagy épp az azokra kerülő szemhéjporok ugyanis hiába látványosak, nem arra találták ki őket, hogy elfedjék a foltokat. Ezért is érnek véget kivétel nélkül csalódással azok a próbálkozások, hogy „nem baj az alap nem lett jó, majd vastagon befedem szemhéjpúderrel a szemhéjam” így ugyanis nem elrejted, csak fixálod, tartóssá teszed a hibákat.

Ennek elkerüléséhez ideális és időkímélő megoldás a M.A.C Paint Potok közül a Painterly. A paint pot egy krémes szemhéjfesték-család, amelyeket gyorsan, könnyedén tudsz felvinni / eloszlatni a szemhéjadra. Pár perc alatt kopásállóra szárad, egységes alapot nyújtva a szemsminkednek, amelyek árnyalatai így hibátlanul érvényesülhetnek, intenzívebben mutatnak majd egymásra építve.

A paint pottal egyébként nemcsak a színeket teheted látványosabbá, kisebb bőrproblémákat is képes elfedni. Ilyen például, ha olajosodásra hajlamos a bőröd, ami ronthatja egyébként a smink tartósságát. Ezt a paint pot késleltetni fogja az alsó szemhéjon épp úgy, mint a felsőn. De ha nagyobb látszódó erek vannak a szemhéjadon, azokat is elfedi, így ez sem töri majd meg az árnyalatokat.

Az univerzális alapszín amit tartósabb, alkalomra, fotózásra vagy esküvőre készülő sminkekhez javaslok a Painterly, ha egy picit sárgásabb árnyalatra lenne szükséged, akkor az a Soft Ochre lesz.

Amire ügyelj a paint pot használatkor:

Gyorsan beszárad! Így vagy kevéssel anyaggal dolgozz keverőlapról vagy fordítsd le használat közben a tégelyt!

Ha az alkalomra szánt sminket így indítod, máris rengeteg nyűgtől kíméleted meg magad a sminkelésben.

Ezután azt vedd figyelembe:

 • A, milyen smink készül / mennyire kell tartósnak lennie?
 • B, mennyi időd lesz sminkelni?
 • C, milyen mély a pénztárcád?

Ezek alapján tűpontosan kiválaszthatod melyik lesz számodra ideális a következő 4 technikából a szemsmink kialakításához.

A technikákkal a szemsmink kialakításának lépései:

 1. alap Painterly paint pottal
 2. választott forma kialakításához használt technika
 3. a színek felvitele fixálás szemhéjpúderekkel

Lássuk milyen technikákat választhatsz a szemsmink formájának kialakításához a céljaidnak megfelelően!

Az intenzív és látványos szemsminkhez tehát a Painterly-vel már van egy alapod, ami képes megsokszorozni a szemhéjpúder árnyalatainak hatását, növeli a tartósságot, mivel a pigmentek beletapadnak majd az anyagba. Azonban a hangsúlyos szemsminkhez mindig szükséged lesz egy színes alapra is, amivel a formát és a mélységet kialakítod a porok felvitele előtt. Itt lényeges, hogy tudd melyik mire képes és a trendek helyet a céljaidat kövesd, amikor választasz közülük!

1. a sorban a folyékony rúzs

A folyékony rúzsokat ugyan eredendően nem szemsmink alapnak találták ki, de vannak olyan márkák, és változatok, amelyek tökéletesen megoldják a feladatot. Ezek közül a matt változatok általában tartósabbra száradnak, a textúrájuknak köszönhetően pedig még gyakorlatlan kézzel is könnyedén alakíthatod ki a segítségükkel a formát. Amire ügyelj: olyan rúzzsal, amit már közvetlenül használtál az ajkaidon, sose sminkelj a szemednél, átviheted a szennyeződéseket! Erre a célra mindig dolgozz külön, keverőlapról ecsetre.

Mennyire tartós megoldás?

A 4-es listából ez a legkevésbé tartós anyag. Egy fotózásra, rövidebb alkalomra ideális megoldás, főleg, ha kevesebb időd van sminkelni. De a rúzsalaptól ne várj 8-10 órás hatást. Esküvőre vagy színpadra pedig sose válaszd, mert nem arra az igénybevételre találták ki. Arany középutas termék, gyorsan viszonylag tartós megoldás, amivel könnyű dolgozni.

Milyen márkát válassz?

Olyat, amiben vannak „őrült” árnyalatok, ugyanis a színes forma kialakításához a sötétebb színek (barnák, feketék) lesznek ideálisak.

2. Ceruza a forma kialakításához

A ceruzán is múlik, de ha paint pot alapra készíted, tartós ceruzával intenzív és masszívan kopásálló sminkeket készthetsz. Amit tudnod kell: vannak nem tartós és tartós ceruzák. Ezek közül a nem tartós változatokat, szinte bármeddig satírozhatod. Így gyakorlatlan kézzel érdemes ezekkel kezdeni. Természetesen ezek nem bírják majd annyi ideig, mint a tartós ceruzák. Viszont lesz időd kísérletezni, javítani. Azonban, ha hajlamos olajosodásra a bőröd, lényeges, hogy bomba-biztos legyen a smink, akkor csak a tartós ceruzák jöhetnek szóba! Ezek ugyanis megszáradnak, szépen építheted rájuk a sminked. A tartós ceruza alappal már hosszabb eseményeken, esküvőkön sem lehet gond.

Amit mérlegelj a ceruzáknál: a használat és az ár!

A ceruzázni klassz dolog a sminkkészítésben, viszont tudnod kell: ceruzából nemcsak a magasabb árkategóriás termékekkel tudsz majd rendesen dolgozni. Arra ügyelj, ha a ceruza nem fog, vagy nem lehet satírozni, nem lesz megfelelő választás. Akkor sem, ha magasabb árkategóriáról beszélünk. . Plusz a ceruzához hegyező kell, használat közben hegyezni kell a ceruzákat, majd szinte teljesen biztos az is, hogy az egészet elfelejted és mindez beleömlik a táskádba. Én ezért is váltottam végül ceruzáról a paint potokra.

3. Színes paint potok látványos és tartós sminkek egyszerűen

A két általánosan használható árnyalat mellett a paint potoknak vannak további színváltozatai: kék, barna, lilás vagy egyéb élénkebb árnyalatokkal.

Ezek akkor lesznek ideális segítőtársak, ha egy hangsúlyosabb smink elkészítésére csak korlátozott idő áll rendelkezésedre, de ennek dacára a végeredménynek lerobbanthatatlannak kell maradnia. A satírozott ceruza-alapnál ez gyorsabb megoldás, viszont tartósságra ugyanolyan jó, sőt! A barnás, fekete vagy szürkés árnyalatokkal kialakíthatod a formát, tovább erősítheted a felvitt porok hatását. Mivel kopásállóra szárad, így később amiatt sem kell aggódnod, hogy elmaszatolod őket.

 • A fekete: Black Mirror
 • Barna: It’s Fabstract
 • Szürke: Silver Screen

Amiért extra pont jár

A minőségük fixen jó, mint általában a M.A.C termékeknek, az áruk kicsit borsosabb, kényelmesen, tisztán felvihetőek ecset segítéségével.

4. Krémes tus – maximális tartás, de csak határozott kézzel!

Amennyiben a legfontosabb szempont a sminkednél a maximális tartósság, akkor számodra a forma kialakításához a befutó a krémes tus! Bizony, a tus, ugyanis nemcsak határozott vonal húzására használhatod őket. Amennyiben gyakorlottan alkalmazod, tudod miként szeretnéd felvinni és formálni az anyagot, akkor satírozhatod, így a szemsminked bomba biztos alapokon nyugszik majd. A tussal gyorsan, határozott, apró satírozó mozdulatokkal kell dolgoznod a szemhéjon, a satírozáshoz az ecset mellett fültisztító pálcikát is használhatsz.

 • Ha bizonytalan vagy, ne válaszd!

Tényleg, ez az egyi legfontosabb alapszabály. Ugyanis míg más anyagoknál perceid vannak, addig a tus akár 10-20 másodperc alatt mozdíthatatlanra szárad. Ilyenkor nincs mese, vissza kell bontani a sminket, hogy javítani tudd a hibát.

 • Időigényes technika a sminkeléshez!

A másik fontos tudnivaló, nemcsak biztos kézre, de sok időre is szükséged lesz a tus alapú szemsminkekhez. Ugyanis rengeteg finom fátyolrétegben kell felvinni az anyagot a szép összhatáshoz.

Terméktipp: a Kryolan HD Cream Liner krémtusokkal öröm dolgozni.

A végére egy kis ismétlés

Tartósság szerint növekvő sorrendben a szemsmink formához használt technikák

Folyékony rúzs >>> Tartós szemceruza >>> Paint pot >>> Krémes tus

Ezek közül, ami biztos befutó esküvői sminkekhez

A tartós szemceruza és a Paint pot, ha több smink is készül aznap.

Krémes tus, ha sok időd van a menyasszonyi smink elkészítésére.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

További praktikus tippek az otthoni sminkeléshez? Válaszd e-bookomat, 178 oldal + 18 videó!

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük