Barion Pixel

Helyes sminkelés a mindennapokban: szilikon alapú primerek VS egészséges, lélegző bőr

Egyre több olyan „így csináld” írással, közösségi média oktatóvideóval találkozhatsz, ahol arra buzdítanak, hogy nappali sminkednél profi felhasználásra kitalált (fotózások, esetleg filmfelvétel, kimondottan alkalmi sminkek) szilikonos primerrel kezeld a bőrt alapozás előtt. Ahogy az ígéret hangzik: „kevésbé látszanak majd a ráncok, egységesebb, szebb lesz az alapozás”. Ha alkalmi jelleggel teszed ezt, nincs is semmi gond. Azonban arról, hogy ezt nap mint nap, a sminkelési rutin részeként tedd, határozottan lebeszélnélek. Működése során ugyanis bevonatot képez a bőrödön, lezárja azt, így folyamatos viselése végül többet árt, mint használ.

Milyen problémákat okozhat, mit használj helyette, mit kell tudnod a sminkhez lényeges bőrápolásról, miért fontos, hogy szakemberekkel is beszélj a termékekről, amiket használsz? Ezekről sminkesként én, a bőrápolási kérdésekben vendégszakértőként pedig Szabó Anita kozmetikus, az Angelface kozmetika tulajdonosa mesél.

Amikor hús-vér nőket tanítok a hétköznapokban elkészíthető sminkek praktikáira, akkor elsődleges az egészséges bőr megőrzése, azoknak az anyagoknak a kiválasztása, amelyek ezt megőrizve szépítenek. Ezzel szemben sokadlagos kérdés, hogy miként tehetnénk mindezt olyan tartóssá, amivel reggelig tarthatja a formáját. Egész egyszerűen azért, mert extra tartós hatást csak erőteljes fedőhatású, kopásálló anyagokkal érhetünk el, amik gátolják bőröd lélegzését. Ez amúgy nem ördögtől való dolog, alkalmi viseletként semmi gondot nem okoz, főleg, ha utána otthon rendesen le is mosod. Viszont, ha mindennapos hordásra javasolnám őket, hosszú távon biztosan károsítaná a bőröd szerkezetét, ami pedig ellentétes azzal, amiben sminkesként hiszek: szépség és egészség kéz a kézben jár.

Ezért háborodtam fel rettenetesen, amikor egyre több cikkben, videóban találkoztam a nappali sminkek esetében is a javaslattal: a „gyönyörű, egységes hatás érdekében használj primert, aminek az állaga gélekre emlékeztet”.

Mi is az a szilikonos primer?

A primer az alapozás előtt kerül a bőrre, hogy csökkentse a ráncokat, egységesebbé tegye a bőrfelületet. A működése egyszerű, a szilikonos anyag benyomul a ráncok mélyedéseibe és kitölti azokat. Alkalmi esetekben nincs is ezzel semmi komolyabb gond. Azonban, ha ebben töltöd az egész napot, akkor tudnod kell, hogy nem lélegzik alatta a bőröd, anyaga nem hidratálja azt, és mivel „kitömi” a ráncokat, tartós használat esetén azok akár mélyülhetnek is. Így bár tűzoltás jelleggel teljesül, amit szerettél volna, hosszú távon pont ellene dolgozol.

Ha egyébként tényleg szeretnél egységes, szép sminket, akkor nem primerekben kell gondolkoznod, hanem a bőrödet kell megfelelően ápolnod, annak a hibáit kell orvosolnod. Ezért is kértem fel Szabó Anita kozmetikust, hogy kicsit meséljen ezzel kapcsolatban a lényeges dolgokról.

Két gondolatnyi, fontos sminkes utóirat, mielőtt átadom Anitának a szót

Ez a mostani probléma is mutatja, hogy bár a Youtube videók és az önjelölt smink-apostolok munkássága miatt kevésbé tűnik úgy, a sminkelés is valódi szakma. Vannak technikai és anyagismereti tudnivalók, amikkel tisztában kell lenned, be kell tartanod, különben a legjobb szándék ellenére is rosszat tehetsz magadnak. Nem elég gépiesen leutánozni egy sminkest, „felkenni” ugyanazt, amit egy videóban használ; érteni kell, hogy mit és miért tesz. A bőröd egészsége múlik rajta, úgyhogy ha látsz is valami izgalmas újdonságot, azért mindig kérdezz rá egy szakmabelinél is.

Ő biztosan tudni fogja, hogy miért kell különválasztani a hétköznapokra készített sminket a profi sminktől. Hogy a különbséget nem az idő- vagy az alapanyag igény teszi, vagy a bonyolult technika, hanem az, hogy más a cél. A profi sminknél az eredeti állapot megőrzése számít, a hétköznapinál pedig a lehetőségekhez mérten leginkább tartós sminket akarjuk elkészíteni úgy, hogy a bőr egészsége is megmaradjon.

Bőrápolás a mindennapokban – néhány jó tanács Szabó Anita kozmetikustól

Nyolc, kozmetikusként töltött év után lassan ki merem jelenteni, hogy az emberek többsége nem tudja, milyen bőrtípussal rendelkezik, ahogy azt sem, melyek azok a bőrápolási alapok, amelyekre ügyelnie kéne a mindennapokban. Pedig egészséges bőr nélkül nincs szép smink sem. Ráadásul nem is annyira bonyolult a dolog.

A legfontosabb néhány pillér ugyanis a következő:

Megfelelő lemosás reggel smink és este lefekvés előtt, valamint az évszaknak és a bőrtípusnak megfelelő anyagok használata.

Hogy miért lényeges mindez?

Az esti letisztítás azért fontos, mert a smink lezárja a bőrt, a bőr pedig lélegzés nélkül befülledhet, kipirosodhat, begyulladhat. A napi rohanásban a bőr felületére amúgy is rengeteg szennyezőanyag kerül, jobb, ha az éjszakát nem ebben töltöd el. A szervezetünk éjjel választja ki a méreganyagokat is, amelyek a bőrfelszínen át távoznak, így A, ha nem mostad le a sminket ez bennreked, B, ha reggel hagyod el a tisztítást, ezt dolgozod alá, zárod le a sminkkel. Egyik sem jó dolog.

Mivel tisztíthatod a bőrödet?

Régen a tej, tonik volt a bevett recept, de ma már ezt a két lépést helyettesíthetjük egy kompakt megoldással, ami szappan/gél/zselé formában érhető el a kozmetikai iparban.

A szabály egyébként az, hogy fürödni mindig csak nyakig fürödj, minden más a mosdónál történik. Az arcot ugyanis nem szabad se szappannal, se tusfürdővel mosni, csak bőr PH-nak megfelelő krémszappannal vagy szappanmentes szappannal. Ha nem így teszel, rossz irányba változhat a bőrképed, előjöhetnek a pattanások, szárazzá vagy épp túl zsírossá válhat a felülete.

Amúgy ahhoz, hogy mindezt meghatározhasd, tényleg célszerű legalább egyszer egy kozmetikussal konzultálnod, hiszen ha normál bőrtípusod van az más jellegű ápolást igényel, mint egy dehidratált vagy egy zsírhiányos, esetleg korpás, seborreás vagy túlhidratált bőr.

Primer a mindennapokban? Ne!

Ami viszont szakember nélkül is teljesen biztos: mindegy, milyen bőröd van vagy milyen jellegű bőrhibát szeretnél javítani, a témánkhoz tartozó szilikonos primereket messze kerüld el napi használat szintjén.

Zsírosabb bőr esetében gyorsan át fog fényleni, hiszen lezárja a bőrt, belefolytja a zsírt. Emiatt nagyon rossz gyulladt, aknés bőrnél is, hiszen befülleszt egy amúgy is problémás felületet. Ennél a bőrnél sokkal célszerűbb, ha letisztítjuk és aládolgozunk a sminknek egy gyulladáscsökkentő hidratálókrémmel. Ez nem tömíti el a pórusokat, csökkenti a gyulladást és filmréteget képez a bőrfelszínen, amire jöhet a megfelelő alapozó. Száraz bőrnél szintén nem jó a primer, mert vízelvonó hatása lesz, és még jobban kiszárítja azt. A rosaceás bőrnél pedig kimondottan tilos ilyet használni.

Alternatívaként a mindennapokban inkább használj természetes hidratálókrémet, ez belülről feltölti a bőrödet, így annak felülete jobban összezár, optikailag mérsékelve a ráncokat.

U.i. Ha szeretnél kérdezni Anitától, többet megtudnál a munkájáról, az Angelface kozmetika honlapján keresztül mindezt megteheted. Utóbbi épp most újul meg, így a tesztüzem idején még lehetnek kisebb hiányosságok, de ettől nem kell megijedned.

Szabó Anita kozmetikus 2009 óta vezeti az Angelface kozmetikát. Ha hiszel abban, hogy a szépség belülről fakad, de kívülről ápolni kell azt érdemes ellátogatnod Facebook oldalárahonlapjára, hiszen kiváló termékekkel és megannyi kezeléssel vár mindenkit, akinek fontos a bőre egészsége.

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

Szeretnéd hasonlóan praktikus, érthető tippek és leírások segítségével kitanulni a személyre szabott sminkek készítésének alapjait? Ismerd meg Mindennapi sminkfortélyok e-bookomat a hozzá tartozó videó-sorozattal.

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük