Barion Pixel

Elegáns smink érett bőrre érthetően, lépésenként!

A közösségi médiában viszonylag ritkán találkozhatsz tippekkel, lépésről-lépésre anyagokkal az érett bőr sminkeléséről. Pedig az élet nem áll meg a kor előrehaladtával ezt te is tudod, és mi is tudjuk sminkesként. Szép sminket készíteni ilyenkor sem lehetetlen, csak épp tudnod kell milyen anyagokra lesz szükséged. Plusz azt is nagyon fontos tudnod mennyit vigyél fel ezekből. Ugyanis egy elegáns szépítősmink nem elfedi a vonásaidat, nem „vakolat”, nem helyettesíti a plasztikai műtétet és nem is tesz festetté. De hogyan készítsd el lépésenként? Miként erősítheted fel az így készített nappali sminket alkalmivá? Erről mesélek követhetően most a blogon.

A smink előtt: alapvető tudnivalók

1., Az érett bőr nem is korfüggő?

A sminktanácsadásaimon mindig elmondom a tanulóimnak, hogy az érett bőr nem is annyira kor, mint inkább a bőr állapota. A lényeg, hogy ilyenkor a bőröd veszít hidratáltságából, a ráncok száma megsokszorozódik, mélységük növekszik. Püffedtebbé válhat a szem körüli terület, megereszkedhet a szemhéj, ami így zárja, kisebbé teszi a szemet. Ilyen estben ajkaid körül is egyre sokasodnak a ráncok, ezen általában ront // sietteti, ha valaki dohányzik. Alkati, hogy ezek a jellegzetességek kinél mikor jelentkeznek. Ismertem olyan nőt, aki már 35 éves korára ilyen bőrrel rendelkezett, de volt aki még 50 évesen se tartozott ide. A lényeg, ha beazonosítottad magad, akkor kövesd az itt leírt alapelveket a sminkelésben. Személyre szabott sminked így mindig elegáns, nőies marad, nem lesz bántóan sok.

2., A smink nem helyettesíti a bőrápolást

A sminkelés sosem helyettesíti a megfelelő bőrápolást. Ezért fontos, hogy napi szinten megfelelő ápoló termékeket használj. Szükség lesz kiegészítő bőrápolókra is – például hámlasztás. Utóbbiról személyre szabva érdemes megkérdeznek a kozmetikusodat, járj el rendszeresen a szükséges kozmetikai kezelésekre!

3., A smink érett bőrre nem „fotosopp”

Ma nagyon trendi dolog a filterezés a fotóknál, rengeteg az olyan profilkép amit úgy megszerkesztettek, hogy szinte „kivasalták” annak az arcát akiről készült. Lehet, hogy egy netes fotónál elmegy (bár az esetek többségében ott is inkább furcsán hat), de élőben sosem tudsz olyan sminket készíteni, ami így működhet. A túl vastag alapozó, a durván-vastagon felvitt festékek természetes fényben az érett bőrön ugyanis rontanak. Mélyítik a ráncokat, közönségessé teszik a vonásokat. Azt szoktam mondani sminkesként: ha a smink ilyen „időgép volna”, akkor nem keresnének olyan jól a plasztikai sebészek. A cél így inkább az a sminkkel, hogy kiemeljük azt a szépséget, ami megvan benned.

Az Alexandrának készített elegáns smink érett bőrre lépésenként

1., Alapozás és korrektor

Ami mindig kritikus az érett bőr sminkelésénél az az alapozás. Fontos, hogy válaszd ki, milyen fedésű alapozót szeretnél. Mérlegeld, hogy minél jobban fed egy alapozó, annál könnyebben be tud ráncosodni. Különösen ügyelj a matt alapozókra, azok ugyanis extrán hajlamosak az ilyesmire!

Az általános tanácsom: körül-belül közepes fedésre törekedj, ne vidd fel vastagon, a kevesebb több!

Alapozó tippek érett bőrre, amiket a saját árnyalatodhoz keverve valószínűleg használni tudsz:

Estée Lauder Double Wear Nude alapozója // Lancôme Teint Idole Ultra Wear // Estée Lauder Stay in place keverve a M.A.C face and body-val. A M.A.C face and body egy lágy fedésű fényes alapozó, amivel nagyon jól tudsz higítani más alapozókat.

Alexandrának pont az Estée Lauder Stay in place-t kevertem a M.A.C face and body-val. Az alapozóecsethez nincs tuti tipp, mindig olyat használj, ami kézre áll! Én nagy Duo Fibre ecsettel dolgoztam, amit körkörös mozdulatokkal használtam.

Szépen egyenletesen dolgoztam el, jutott a dekoltázsra, nyakra is, hogy egységes hatást keltsen. Ezekre ügyelj te is, plusz ha alkalmi smink készül, ne maradjon ki a fül sem!

  • Amennyiben bizonytalan vagy milyen alapozóra lenne szükséged, nem tudod, milyen ecsetek közül választhatsz a munkához, neked találták ki otthoni sminkes eBOOKOM. Az elegáns nő sminktitkaiban szinte nulla tudással vezetlek végig mindezen a kész smink készítéséig.

Korrektornál ügyelj arra, hogy a szem alatti karikák nem tűnnek el attól, hogy vastagon viszel fel anyagot az érintett részekre. Ez ugyanis megülhet és ronthat a dolgokon. Én is csak oda vittem fel, ahol valós probléma volt. Ez általában a szemzugnál jelentkezik intenzívebben. Óvatosan paskolgatva vittem fel, dolgoztam el. Tedd te is ezt.

Bőszecset 601503-as ecsettel és a M.A.C Bright forecast highlighterével korrektoroztam. A neve megtévesztő, de ez egy ecsetes korrektor.

Púderből csak kis mennyiséget használj, mert a túl vastag púderréteg be tud ráncosítani.

Amit én használtam az a Paris Berlin HD púdere. Ez nem mattít olyan nagyon, de cserében tényleg nem nagyít a ráncokon.

2., Pirosító

Használhatsz egyébként krémpirosítót is, ami szintén nagyon jó anyag érett bőrre. A Ben Nye-nak kiválóak ilyen téren a krémszínezői és a M.A.C krémpirosítók is kifogástalanul működnek.

A fényes porpirosítókat kerülni kell az érett bőrnél, mert még jobban kiemelhetik a ráncokat. Inkább egy krémesen matt textúrát célszerű választani. Az nem lesz se túl fényes, se túl poros összhatású.

Én egy Estée Lauder pirosítóval dolgoztam, ezt a Bőszecset 6735-ös ecsetével vittem fel az arccsontra. Arra ügyelj, ha beesettebb az arcod, akkor inkább csak az almácskákra vidd fel az anyagot. Így nem mélyíted el a vonásaidat, ami fáradtabb, beesettebb tekintet kölcsönözne más esetben.

A videókban látható erőteljes kontúrozásokat érett bőrnél felejtsd el. Hiába mutatják sokan, a valóságban a sok felvitt anyag csak tovább mélyíti a ráncokat. Ami fotón vagy videón elmegy az a valóságban nevetségesen soknak tűnik majd. Ne válj saját magad karikatúrájává!

3., Szemöldök

A szemöldöknél is a természetességet tartottam szem előtt. Ugyan megvan minden időszaknak a maga saját szemöldökdivatja, de az érett bőrnél célszerű azt alapul vennünk amit a természet adott. Utóbbinál persze fontos, hogy az összhatás rendezett, formázott legyen!

Ha hiányosabb a szemöldök, válassz egy szemöldökceruzát. Ügyelj rá, hogy az árnyalata harmonizáljon a hajszínnel. Amennyiben a szálak nem hiányosak, akkor nyugodtan választhatsz csak egy port. Ha rakoncátlanabbak a szálak, alkalmazz mellé szemöldökzselét.

Én M.A.C szemhéjpúdert használtam Wedge árnyalatban, amit ferde ecsettel (Bőszecset 7057) vittem fel.

3., Szemsmink

A szemsmink alapjául a M.A.C paint potját használtam painterly árnyalatban, ami nagy kedvencem. Kopásállóra száradó szemhéjbázis, amibe nagyon szépen beletapadnak a porok, így a végeredmény intenzív és tartós lesz, emellé az intenzív színért az IT’S FABSTRACT-ot vittem fel.

Érett bőrnél ez különösen jó megoldás, mert ilyenkor a szemhéj hajlamosabb az átolajosodásra. Amennyiben ez megtörténik, akkor lejön a sminked. A paint pot kitolja azt az időt, amíg ez bekövetkezik.

A szemsminket igazítsd mindig a szemformádhoz. Ha nagyon karikás vagy ráncos a szem, akkor csak óvatosan a túl sötét sminkekkel, de az alsó szemhéjat se hangsúlyozd túl. A főszerep ilyenkor a felső szemhéjé.

Haladj a világosból a sötét színek irányába a szemhéjpúderekkel és ügyelj rá, hogy az árnyékolást (a sötét színt) kívülről befelé haladva vidd fel először paskolgató, majd ami az ecseten maradt satírozó mozdulatokkal.

Alexandra sminkjénél M.A.C. szemhéjpúderekkel dolgoztam, az árnyalatok ORB, WEDGE, HAUX, BRUN.

Nagy kedvencem a M.A.C 217-s ecsete, mert ezzel felvinni és satírozni is tudod a szemhéjpúdereket. A formája ugyanis mindkettőhöz jó lesz.

A szempillatőre egy ferde ecsettel vidd fel a port.

Itt a BRUN-t használtam.

4., Szempillaspirál

Használj szempillaspirált, hétköznapra kerüld a vízálló termékeket, mert hosszú távon károsíthatják a pillákat ha mindig ezt használod. Amennyiben szeretnél finomabb összhatást, akkor a fekete árnyalat helyett válassz egy sötétbarnát.

Pupát használtam.

5., Száj

Abban az esetben a szem a megereszkedettség miatt nem annyira festhető, akkor legyen a sminked ajakhangsúlyos. Alexandra esetében is egy élénkebb rúzst vittem fel.

Ha ráncosabb a száj körüli terület, akkor használj szájkontúr ceruzát, ezzel egyrészt formázni és nagyítani tudod az ajkakat – de ne ess itt se túlzásba, másrészt a rúzs is később kenődik el.

L’Oréal Infaillible 121 Flawless Fuchsia rúzst használtam és NYX ceruzát a hozzá illő árnyalatban.

Nappaliból alkalmi megjelenés

Ahhoz, hogy a smink megállja a helyét alkalmi megjelenésként szerencsére nem is kellett olyan sokat módosítani rajta. A szemsminket egy barna szemhéjpúderrel felerősítettem. A mozdulatok ugyanazok, mint az eredeti felvitelnél, de ha rádolgozol, egyből intenzívebb lesz az összhatás.

Mivel Alexandra elbírja és szereti, ehhez meghagytuk az élénkebb rúzst is.

Ügyelj rá, ha élénk a rúzs, akkor tartós változattal dolgozz. Mert ha egy élénkebb rúzs maszatolódik vagy kopik, az kimondottan előnytelen.

Az én választásom a L’Oréal Infaillible.

A csodaszép képeket nagyon köszönöm Kaszás Gergelynek! ❤

Kérdésed van a témával kapcsolatban?

Írj üzenetet az info@rentagali.com címemre!

Szeretnél zavaró csoport nélkül tanulni a személyre szabott, elegáns sminkek technikáiról?

Egyéni sminktanácsadásaimon pont ez történik!

Részletek és jelentkezés itt!

További praktikus tippek az otthoni sminkeléshez? Válaszd e-bookomat + 18 oktatóvideómat!

Részletek és rendelés itt!


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mailcímed nem lesz nyilvános.A kötelező mezőket csillaggal* jelöltük